Omlet makowy z chia

Dzisiaj może nie do końca placek choć jednak kategoria jak dla mnie ta sama – tylko sposób smażenia odmienny. : ) Lubicie mak? Ja czasem mam na niego wielką ochotę… dlatego zamiast kupować drożdżówkę z makiem na śniadanie zrobiłam tego pysznego omleta z makiem! Taki omlet makowy to również bardzo zdrowy i energetyczny początek dnia, zwłaszcza podany z masłem orzechowym, tak jak u mnie. : ) Tyle dobrego na jednym talerzu. : ) U mnie oczywiście omlet w wersji bezglutenowej – z mąką kukurydzianą. Wy możecie dodać Waszą ulubioną mąkę, weźcie jednak pod uwagę, że omlety bezglutenowe są zdecydowanie bardziej kruche, mój rozpadł się na 4 części przy próbie odwrócenia go – wymaga trochę cierpliwości i uwagi ale za to smak… rekompensuje wszystko. : )

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki (u mnie kukurydziana)
  • 1 łyżeczka nasiona chia
  • 1-2 łyżeczki maku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • mleko
  • masło orzechowe
  • dżem truskawkowy

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, nasiona chia, cukier, mak, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Żółtko oddzielamy od białka i dodajemy do suchych składników. Do miski wlewamy stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z całym ciastem tak, żeby piana nie opadła.

Omlet makowy smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim lub małym ogniu. Możemy usmażyć go na dużej patelni na raz, lub na mniejszej patelni jako 2 omlety – na mące bezglutenowej mniejsze omlety będą wygodniejszą opcją ze względu na ich kruchość. : ) Ja podałam swojego omleta przełożonego masłem orzechowym, z dodatkową łyżką dżemu na wierzchu, polecam. : )

omlet makowy

omlet makowy

omlet makowy

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz