Omlet ryżowy z serem

Wiem, wiem, placki już były, w dużej ilości nawet ale… omlet ryżowy to wspaniały pomysł na naprawdę szybkie śniadanie – nie trzeba się z nim cackać, smaży się chwilę ale warto. : ) Jeśli ktoś lubi tego typu śniadania to gorąco polecam – mi zostało trochę sera w lodówce, stąd pomysł na takie śniadanie, było pysznie. Polecam! : )

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • mleko
  • szczypta soli
  • biały ser
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy

 

Przygotowanie:

Jajko myjemy, rozbijamy, oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Mąkę, żółtko, siemię, sezam i cukier mieszamy w miseczce dodając stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i całość bardzo delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła, a wmieszała się dokładnie w ciasto. Omlet smażymy na suchej patelni teflonowej – żeby omlety bezglutenowe nie rozpadały się tak bardzo przy odwracaniu należy smażyć je trochę dłużej na pierwszej stronie na bardzo małym ogniu, żeby się nie przypalił. Smażyć na złoty kolor.

W czasie, kiedy omlet się smaży możemy przygotować ser – biały ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego jogurt naturalny do osiągnięcia pożądanej konsystencji (ma być bardziej sypki to mniej, jeśli ma być rzadszy to więcej jogurtu) oraz wedle uznania cukier/miód/syrop klonowy do smaku. Ja ser przygotowałam bez dodatków, a omlet ryżowy dodatkowo polałam syropem klonowym z wierzchu.

omlet ryżowy

omlet ryżowy

omlet ryżowy

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/omlet-ryzowy-serem/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij