Omlet ryżowy z serem

Wiem, wiem, placki już były, w dużej ilości nawet ale… omlet ryżowy to wspaniały pomysł na naprawdę szybkie śniadanie – nie trzeba się z nim cackać, smaży się chwilę ale warto. : ) Jeśli ktoś lubi tego typu śniadania to gorąco polecam – mi zostało trochę sera w lodówce, stąd pomysł na takie śniadanie, było pysznie. Polecam! : )

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • mleko
  • szczypta soli
  • biały ser
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

Jajko myjemy, rozbijamy, oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Mąkę, żółtko, siemię, sezam i cukier mieszamy w miseczce dodając stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i całość bardzo delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła, a wmieszała się dokładnie w ciasto. Omlet smażymy na suchej patelni teflonowej – żeby omlety bezglutenowe nie rozpadały się tak bardzo przy odwracaniu należy smażyć je trochę dłużej na pierwszej stronie na bardzo małym ogniu, żeby się nie przypalił. Smażyć na złoty kolor.

W czasie, kiedy omlet się smaży możemy przygotować ser – biały ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego jogurt naturalny do osiągnięcia pożądanej konsystencji (ma być bardziej sypki to mniej, jeśli ma być rzadszy to więcej jogurtu) oraz wedle uznania cukier/miód/syrop klonowy do smaku. Ja ser przygotowałam bez dodatków, a omlet ryżowy dodatkowo polałam syropem klonowym z wierzchu.

omlet ryżowy

omlet ryżowy

omlet ryżowy

Smacznego! : D

3 comments

Dodaj komentarz