Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki to jedna z tych rzeczy, które urzekają niebanalnym smakiem – pod warunkiem oczywiście, że pasztet przygotujemy sami. : ) Ja na blogu umieszczałam już pewien sprawdzony przepis na pasztet, a znaleźć możecie go TUTAJ. Idealnie komponuje się w tym zestawieniu, jest delikatny, bardzo aromatyczny i wprost przepyszny. : )

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pasztet
  • 1 jajko lub mleko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraciki o boku około 4-5 cm. Na połowie (zostawiając wolny brzeg z każdej strony) układamy po kawałku (po łyżeczce – zależy jakiej konsystencji macie pasztet) pasztetu. Ciasto składamy na pół, żeby powstały prostokąciki, takie jak na zdjęciach. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ich wierzch delikatnie rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i pieczemy – przez około 20-25 minut w 200ºC aż do zarumienienia.

paszteciki

paszteciki

paszteciki

paszteciki

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz