Pieczone ziemniaki w mundurkach

Tym razem krótka historia o tym, dlaczego tak bardzo tęsknię do wiosny… Uwielbiam grille i ogniska, nawet w środku zimy chciałam przypomnieć sobie smak pieczonych ziemniaków. Ale nie Zapiekanki ziemniaczanej… u mnie pieczone ziemniaki w mundurkach prosto z folii aluminiowej! : )

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 spore ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • opcjonalnie domowy twarożek

Przygotowanie:

Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową, tworzą małe sakiewki – matową stroną do zewnątrz! Wtedy ciepło przenika do środka ale nie ucieka. Grzejemy piekarnik do 200ºC. Wkładamy do nagrzanego piekarnika bezpośrednio na ruszt lub na blasze, jak Wam wygodniej. : ) Pieczemy ok. 45 min do 1 godziny, zależnie od wielkości ziemniaka. Upieczone ziemniaki wyciągamy, odwijamy z folii, rozcinamy na krzyż. W nacięcie wkładamy słuszną porcję masła i obficie solimy. Na wierzch polecam nałożyć równieżdomowy twarożek. Takie ziemniaki mogą stanowić osobne danie, lub dodatek do pysznego obiadu.

pieczone ziemniaki

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz