Tym razem krótka historia o tym, dlaczego tak bardzo tęsknię do wiosny… Uwielbiam grille i ogniska, nawet w środku zimy chciałam przypomnieć sobie smak pieczonych ziemniaków. Ale nie Zapiekanki ziemniaczanej… u mnie pieczone ziemniaki w mundurkach! : )

Składniki na pieczone ziemniaki:

Przygotowanie:

  • Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową, żeby utworzyły małe sakiewki – matową stroną do zewnątrz! Wtedy ciepło przenika do środka, ale nie ucieka.
  • Grzejemy piekarnik do 200ºC.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika bezpośrednio na ruszt lub na blasze, jak Wam wygodniej.
  • Pieczemy ok. 45 min do 1 godziny, zależnie od wielkości ziemniaka.
  • Upieczone ziemniaki wyciągamy, odwijamy z folii, rozcinamy na krzyż.
  • W nacięcie wkładamy słuszną porcję masła i obficie solimy.

Wskazówki:

Na wierzch polecam nałożyć również domowy twarożek. Takie ziemniaki mogą stanowić osobne danie, lub dodatek do pysznego obiadu.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email