Tym razem krótka historia o tym, dlaczego tak bardzo tęsknię do wiosny… Uwielbiam grille i ogniska, nawet w środku zimy chciałam przypomnieć sobie smak pieczonych ziemniaków. Ale nie Zapiekanki ziemniaczanej… u mnie pieczone ziemniaki w mundurkach prosto z folii aluminiowej! : )
Składniki (na 2 porcje):
- 2 spore ziemniaki
- 1 łyżka masła
- sól
- opcjonalnie domowy twarożek
Przygotowanie:
Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową, tworzą małe sakiewki – matową stroną do zewnątrz! Wtedy ciepło przenika do środka ale nie ucieka. Grzejemy piekarnik do 200ºC. Wkładamy do nagrzanego piekarnika bezpośrednio na ruszt lub na blasze, jak Wam wygodniej. : ) Pieczemy ok. 45 min do 1 godziny, zależnie od wielkości ziemniaka. Upieczone ziemniaki wyciągamy, odwijamy z folii, rozcinamy na krzyż. W nacięcie wkładamy słuszną porcję masła i obficie solimy. Na wierzch polecam nałożyć równieżdomowy twarożek. Takie ziemniaki mogą stanowić osobne danie, lub dodatek do pysznego obiadu.
Smacznego!
Właśnie się pieką ziemniorki :3 Ale się będzie żarło! <3