Powiem tak… to było pierwsze podejście do piesi od bardzo dawna. Moja mama zajęła się przygotowaniem mięsa, przez co przez zwykłe roztargnienie skóra wylądowała pod spodem – oczywiście nie powinno się to wydarzyć ale wiecie jak to jest z gotowaniem w domu… tu ktoś zagada, tam zakręcicie się na pięcie i przez czystą nieuwagę kaczka powędrowała do piekarnika do góry nogami. Oczywiście nie wpłynęło to na smak – jedynie pozbawiło nas przyjemności płynącej z tej chrupiącej, zarumienionej skórki. Mimo wszystko pierś z kaczki z buraczkami wyszła wspaniała, miękka i delikatna, idealnie wypieczona, super komponowała się z buraczkami, które przygotowałyśmy i smakowała każdemu, a mi w szczególności! Od tego dnia mam ambitne postanowienie gościć kaczkę na stole dużo częściej, bo dobrze przygotowana jest naprawdę wspaniałym mięsem.

Składniki (na pierś z kaczki z buraczkami – 2 porcje):

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki
  • sól, pieprz
  • ziemniaki (lub ulubiona kasza/ryż)

Składniki na surówkę:

  • 3-4 łyżki buraków tartych na drobnych oczkach
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • 1 małe jabłko
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej, nie przygotowujemy jej prostu z lodówki lecz musi być wyciągnięta wcześniej i ogrzana do temperatury pokojowej.
  • Piekarnik zawczasu nagrzewamy do 200ºC.
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Można podawać je w całości, rozbite tłuczkiem lub w formie puree – na przykład takiego, które przygotowałam do piersi z kurczaka.
  • Pierś kaczki (od strony skóry) nacinamy w kratkę, delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa.
  • Doprawiamy solą i pieprzem (najlepsze będą oczywiście świeżo mielone).
  • Kaczkę układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i podgrzewamy całość na średnim ogniu stopniowo wytapiając tłuszcz ze skórki – ten proces powinien zająć około 12-14 minut.
  • Po tym czasie piersi odwracamy i podsmażamy z drugiej strony przez kolejne około 2 minuty.
  • Tak podsmażoną kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej w naczyniu żaroodpornym, które nagrzewane było razem z piekarnikiem) skórką do góry.
  • Całość zapiekamy przez około 8 minut.
  • Po upieczeniu, przed pokrojeniem i podaniem mięso powinno kilka minut “odpocząć”.
  • W czasie kiedy mięso odpoczywa można szybko przygotować bardzo zdrową surówkę. Tarte buraczki (u mnie gotowe, ze słoiczka dla skrócenia czasu pracy) wrzucamy do miski.
  • Jabłko myjemy, obieramy, następnie pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na drobnych oczkach.
  • Dodajemy majonez i całość mieszamy.
  • Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.

Wskazówki:

Tak przygotowany obiad łączy w sobie tradycję i odrobinę ekstrawagancji. To naprawdę ciekawa propozycja, warto spróbować i ocenić ją według własnych kubków smakowych, a może i Wam przypadnie do gustu i częściej będzie gościć na Waszych stołach.

 

pierś z kaczki

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email