Pierś z kaczki z buraczkami

Powiem tak… to było pierwsze podejście do piesi od bardzo dawna. : ) Moja mama zajęła się przygotowaniem kaczki, przez co przez zwykłe roztargnienie skóra wylądowała pod spodem – oczywiście nie powinno się to wydarzyć ale wiecie jak to jest z gotowaniem w domu… tu ktoś zagada, tam zakręcicie się na pięcie i przez czystą nieuwagę kaczka powędrowała do piekarnika do góry nogami. ; D Oczywiście nie wpłynęło to na smak kaczuszki – jedynie pozbawiło nas przyjemności płynącej z tej chrupiącej, zarumienionej skórki. : ) Mimo wszystko kaczka wyszła wspaniała, miękka i delikatna, idealnie wypieczona, super komponowała się z buraczkami, które przygotowałyśmy i smakowała każdemu, a mi w szczególności! : ) Od tego dnia mam ambitne postanowienie gościć kaczkę na stole dużo częściej, bo dobrze przygotowana jest naprawdę wspaniałym mięsem. : )

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki buraków tartych na drobnych oczkach
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • 1 małe jabłko
  • ziemniaki (lub ulubiona kasza)

Przygotowanie:

Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej, nie przygotowujemy jej prostu z lodówki lecz musi być wyciągnięta wcześniej i ogrzana do temperatury pokojowej. Piekarnik zawczasu nagrzewamy do 200ºC.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Można podawać je w całości, rozbite tłuczkiem lub w formie puree – na przykład takiego, które przygotowałam do piersi z kurczaka.

Pierś kaczki (od strony skóry) nacinamy w kratkę, delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem (najlepsze będą oczywiście świeżo mielone). Kaczkę układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i podgrzewamy całość na średnim ogniu stopniowo wytapiając tłuszcz ze skórki – ten proces powinien zająć około 12-14 minut. Po tym czasie piersi odwracamy i podsmażamy z drugiej strony przez kolejne około 2 minuty. Tak podsmażoną kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej w naczyniu żaroodpornym, które nagrzewane było razem z piekarnikiem) skórką do góry. Całość zapiekamy przez około 8 minut. Po upieczeniu, przed pokrojeniem i podaniem mięso powinno kilka minut “odpocząć”.

W czasie kiedy mięso odpoczywa można szybko przygotować bardzo zdrową surówkę. Tarte buraczki (u mnie gotowe, ze słoiczka dla skrócenia czasu pracy) mieszamy w misce z uprzednio umytym, obranym, pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem startym na drobnych oczkach oraz majonezem. Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.

Tak przygotowany obiad łączy w sobie tradycję i odrobinę ekstrawagancji. : ) To naprawdę ciekawa propozycja, warto spróbować i ocenić ją według własnych kubków smakowych, a może i Wam przypadnie do gustu i częściej będzie gościć na Waszych stołach. : )

pierś z kaczki

pierś z kaczki

Smacznego! : D

3 comments

Dodaj komentarz