Pierś z kurczaka w cieście francuskim (mumia) z rustykalną sałatką

Kolejna propozycja nie będzie tym razem deserowa. : ) Dzisiaj mam dla Was propozycję jak ciasto francuskie wykorzystać przy przygotowywaniu niebanalnego obiadu. Taki widok na talerzy z pewnością przykuje uwagę i zachwyci niejednego smakosza, warto jednak zwrócić uwagę na kilka drobnostek i szczegółów przy przygotowywaniu tego dania, żeby ciasto nie rozmiękło i było niesamowicie pyszne od początku do końca. : )

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko (lub samo białko)
  • 1 łyżka mleka
  • sałata lodowa
  • kilka rzodkiewek
  • 1 średni pomidor
  • opcjonalnie można podać ulubioną kaszę (najlepiej się sprawdzi) czy ziemniaki

 

Przygotowanie:

Jednym z ważniejszych etapów w przypadku przygotowywania tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Od tego jak to zrobimy zależy efekt końcowy naszego dania. : )

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Umieszczamy w miseczce, w osobnym naczynku rozrabiamy 1-2 łyżki oleju z ulubionymi przyprawami (u mnie przyprawa do gyrosa), tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do zamarynowania (na jak długo zależy ile nam czas pozwoli, jeśli nam się spieszy dobre jest i 15 minut).

Kurczaka możemy przygotować na dwa sposoby – ja przygotowywałam go metodą bez obsmażania i ciasto lekko rozmiękło od spodu. Musimy tu jednak pamiętać o 2 podstawowych sprawach – po pierwsze kurczak nie może być mrożony – oddaje wtedy więcej wody, po drugie – dobrze jest dać mu możliwość odparowania podczas pieczenia ale do tego przejdziemy za chwilę. Jeśli chcemy mieć pewność, że kurczak nie rozmiękczy nam ciasta obsmażamy go szybko na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na pół. Na środku każdego kawałka układamy pierś z kurczaka tak aby z obu stron został nam zapas ciasta. Brzegi ciasta po obu stronach kurczaka nacinamy w poziomie na około 1-1,5 cm paski, tak aby można było je zawinąć na mięso. Zaplatamy paski – raz prazy, raz lewy – jak bandaże mumii. : ) Najlepiej zawijać tak, żeby pomiędzy niektórymi paskami pozostały przerwy – ułatwi to odparowywanie wody z mięsa, dzięki czemu ciasto nie rozmięknie.

Gotowe, pozawijane ciasto smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem, żeby było chrupiące i błyszczące po upieczeniu. Kurczaka pieczemy w 200ºC przez około 25-30 minut aż ciasto ładnie się zarumieni (w przypadku wcześniej obsmażone kurczaka czas ten noże się nieco skrócić – należy obserwować). Piec można na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub dla lepszego odparowania mięsa na kratce – warto wtedy pod kratką umieścić blaszkę bo może kapać. Pieczenie na kratce ma ten minus, że mięso może przywrzeć jak to się stało u mnie – uprzedzam. : )

Gotowego kurczaka podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami – u mnie szybka sałatka.

Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy, pomidora kroimy w średnią kostkę, rzodkiewki na ćwiartki. Całość ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku i gotowe. : )

Jeśli przygotowaliście jakieś danie z mojego przepis śmiało podsyłajcie je na: kontakt@chaotyczna-kuchnia.pl lub na facebooku: facebook.com/chaotycznakuchnia a stworzę galerię z Waszymi zdjęciami! : )

mumia

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/piers-kurczaka-ciescie-francuskim/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij