Pierś z kurczaka z puree pietruszkowym

Uwielbiam pierś z kurczaka, może moja fascynacja jest niezdrowa ale naprawdę cenię sobie takie obiady, szaszłyki z kurczakiem, kurczaka pieczonego, sałatki z kurczakiem i tym podobne rzeczy… to jest po prostu mój smak. ; ) Dzisiaj mam dla Was propozycję, która fanom drobiu z pewnością przypadnie do gustu, jest to szybki, pyszny, domowy obiad, który sprawdzi się idealnie zamiast tradycyjnego schabowego na niedzielnym stole. : ) Warto spróbować. : )

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie przyprawa gyros)
  • sałata lodowa
  • ziemniaki
  • 1 łyżka masła (na ilość ziemniaków odpowiednią dla 2 porcji)
  • 1 łyżka mleka (na ilość ziemniaków odpowiednią dla 2 porcji)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Pierś przyprawiamy do smaku i marynujemy przez co najmniej pół godziny – najlepiej jest takiego kurczaka przygotować kilka godzin wcześniej, wtedy jego smak będzie bardziej wyrazisty i „przegryzie” się do środka).

Sałatę myjemy i osuszamy. Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i mleko oraz dokładnie ubijamy je tłuczkiem. Natkę pietruszki dokładnie myjemy, siekamy na drobno i dodajemy do ziemniaków.

W międzyczasie, kiedy ziemniaki się gotują, patelnię rozgrzewamy. Kurczaka wstępnie obsmażamy z 2 stron na dość mocnym ogniu, żeby mięso się zrumieniło i pozostało soczyste, następnie dusimy go pod przykryciem na małym lub średnim ogniu aż mięso się usmaży.

Przygotowanie danie podajemy zaraz po przygotowaniu – resztę mięsa można wykorzystać do dowolnej sałatki lub na kanapki, ja takiego kurczaka uwielbiam jednak nie lubię odgrzewać drobiu, więc resztę mięsa zawsze wykorzystuję na zimno – do sałatek sprawdza się idealnie. : )

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Kiedyś najczęściej jadłam na obiad pierś z kurczaka, teraz już mi sie przejadla i chętniej sięgam po udka. Piers jest o tyle lepsza, że można ją szybciutko przygotować 😉

    • To fakt, jest bardzo szybka w przygotowaniu. 🙂 Udka też lubię, aczkolwiek ostatnio szaleję za piersią i sporo z nią kombinuję. 🙂 Dziękuję bardzo za komentarz, miłego wieczora! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/piers-kurczaka-puree-pietruszkowym/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij