Pierś z kurczaka z puree pietruszkowym

Uwielbiam pierś z kurczaka, może moja fascynacja jest niezdrowa ale naprawdę cenię sobie takie obiady, szaszłyki z kurczakiem, kurczaka pieczonego, sałatki z kurczakiem i tym podobne rzeczy… to jest po prostu mój smak. ; ) Dzisiaj mam dla Was propozycję, która fanom drobiu z pewnością przypadnie do gustu, jest to szybki, pyszny, domowy obiad, który sprawdzi się idealnie zamiast tradycyjnego schabowego na niedzielnym stole. : ) Warto spróbować. : )

Składniki (na 2-3 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie przyprawa gyros)
  • sałata lodowa
  • ziemniaki
  • 1 łyżka masła (na ilość ziemniaków odpowiednią dla 2 porcji)
  • 1 łyżka mleka (na ilość ziemniaków odpowiednią dla 2 porcji)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Pierś przyprawiamy do smaku i marynujemy przez co najmniej pół godziny – najlepiej jest takiego kurczaka przygotować kilka godzin wcześniej, wtedy jego smak będzie bardziej wyrazisty i “przegryzie” się do środka).

Sałatę myjemy i osuszamy. Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i mleko oraz dokładnie ubijamy je tłuczkiem. Natkę pietruszki dokładnie myjemy, siekamy na drobno i dodajemy do ziemniaków.

W międzyczasie, kiedy ziemniaki się gotują, patelnię rozgrzewamy. Kurczaka wstępnie obsmażamy z 2 stron na dość mocnym ogniu, żeby mięso się zrumieniło i pozostało soczyste, następnie dusimy go pod przykryciem na małym lub średnim ogniu aż mięso się usmaży.

Przygotowanie danie podajemy zaraz po przygotowaniu – resztę mięsa można wykorzystać do dowolnej sałatki lub na kanapki, ja takiego kurczaka uwielbiam jednak nie lubię odgrzewać drobiu, więc resztę mięsa zawsze wykorzystuję na zimno – do sałatek sprawdza się idealnie. : )

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

Smacznego! : )

4 comments

  1. 22kilo says:

    Kiedyś najczęściej jadłam na obiad pierś z kurczaka, teraz już mi sie przejadla i chętniej sięgam po udka. Piers jest o tyle lepsza, że można ją szybciutko przygotować 😉

    • Chaotyczna says:

      To fakt, jest bardzo szybka w przygotowaniu. 🙂 Udka też lubię, aczkolwiek ostatnio szaleję za piersią i sporo z nią kombinuję. 🙂 Dziękuję bardzo za komentarz, miłego wieczora! 😀

Dodaj komentarz