Placki żytnie może na zdjęciu nie wyglądają najbardziej okazale jednak w smaku były naprawdę przepyszne.  Gorąco polecam fanom mąki żytniej. Idealnie sprawdzą się z każdymi dodatkami, są błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę nie wymagają od nas wiele – są wspaniałe na szybkie śniadanie, a przy tym oczywiście, co najważniejsze, zdrowe. : )

 

Składniki na placki żytnie:

  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • mleko

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Wszystkie składniki suche oraz jajko umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo dolewamy mleka do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
  • Im rzadsze ciasto tym bardziej płaskie wyjdą placuszki (bardziej będą przypominać naleśniki).
  • W razie potrzeby/ochoty do placków możemy dodać ulubione dodatki, bakalie, masło orzechowe, owoce, nasiona. Te placki zawsze będą wspaniałe i zniosą to super, a ich dodatek podniesie nie tylko walory smakowe ale także zdrowotne placuszków.
  • Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, na średnim lub mały ogniu do zarumienienia z obu stron.
  • Kiedy wylane na patelnię ciasto się zetnie, a na wierzchu porobią się bąbelki to znak, że czas placuszki odwrócić.

Wskazówki:

Ja swoich placków nie słodziłam zbyt mocno (jeśli lubicie takie rzeczy mocno słodkie sypnijcie więcej cukru do smaku), ponieważ polałam je po wierzchu syropem klonowym.

placki żytnie

placki żytnie

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email