Placki żytnie

Placki żytnie może na zdjęciu nie wyglądają najbardziej okazale jednak w smaku były naprawdę przepyszne. : ) Gorąco polecam fanom mąki żytniej – idealnie sprawdzą się z każdymi dodatkami, są błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę nie wymagają od nas wiele – są wspaniałe na szybkie śniadanie, a przy tym oczywiście co najważniejsze bardzo zdrowe. : )

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • mleko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy dolewając stopniowo mleka do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany – im rzadsze ciasto tym bardziej płaskie wyjdą placuszki (bardziej będą przypominać naleśniki). W razie potrzeby/ochoty do placków możemy dodać ulubione dodatki, bakalie, masło orzechowe, owoce, nasiona – te placki zawsze będą wspaniałe i zniosą to super, a ich dodatek podniesie nie tylko walory smakowe ale także zdrowotne placuszków. : )

Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, na średnim lub mały ogniu (lub z jego minimalną ilością) do zarumienienia z obu stron – kiedy wylane na patelnię ciasto się zetnie, a na wierzchu porobią się bąbelki to znak, że czas placuszki odwrócić. : )

Ja swoich placków nie słodziłam zbyt mocno (jeśli lubicie takie rzeczy mocno słodkie sypnijcie więcej cukru do smaku), ponieważ polałam je po wierzchu syropem klonowym – mocno w stylu amerykańskim. : )

placki żytnie

placki żytnie

Smacznego! : D

4 comments

  1. filimonka says:

    Zaciekawiła mnie ta mąka żytnia. Świetne placuszki na śniadanie, dzięki za przepis. Posmarowałam dżemem truskawkowym Gomaru. Zrobiłam sobie dobrego surprise’a 🙂

    • Chaotyczna says:

      Ja bardzo często kombinuję przygotowując śniadania, próbowałam już różnistej mąki i śmiało polecam takie eksperymenty! 😀 Cieszę się bardzo, że się podobają, na drowie! 🙂 Z dżemem truskawkowym wszystkie placki są obłędne, prawda? 😀 Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz