Prażone (smażone) jabłka

Jabłka idealne na przykład do domowego jabłecznika! : ) Idealne w wielu zastosowaniach ale w okresie świątecznym to jedno szczególnie przychodzi mi do głowy. : ) Warto spróbować szarlotki z tak przygotowanymi jabłkami, zdecydowanie! : )

Pyszne i arcyproste. Tak przygotowane owoce możemy zjeść same, dodać do deseru lub cieszyć się ich smakiem w domowej tarcie jabłkowej. : )

Składniki (na 2 porcje deserowe):

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Cynamon mieszamy w małej miseczce z cukrem trzcinowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Podsmażamy szybko i zmniejszamy ogień. Dosypujemy cukier z cynamonem i smażymy jeszcze chwilę, aż jabłuszka delikatnie zmiękną, raz na jakiś czas mieszając.

jabłka

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz