Jabłka idealne na przykład do domowego jabłecznika! : ) Idealne w wielu zastosowaniach ale w okresie świątecznym to jedno szczególnie przychodzi mi do głowy. : ) Warto spróbować szarlotki z tak przygotowanymi jabłkami, zdecydowanie! : )
Pyszne i arcyproste. Tak przygotowane owoce możemy zjeść same, dodać do deseru lub cieszyć się ich smakiem w domowej tarcie jabłkowej. : )
Składniki (na 2 porcje deserowe):
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Cynamon mieszamy w małej miseczce z cukrem trzcinowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Podsmażamy szybko i zmniejszamy ogień. Dosypujemy cukier z cynamonem i smażymy jeszcze chwilę, aż jabłuszka delikatnie zmiękną, raz na jakiś czas mieszając.
Smacznego! : D
One comment