Te placki owsiane są wprost genialne – dzisiaj przedstawię Wam bardziej “skomplikowaną wersję”, jednak któregoś dnia z pewnością zobaczycie też tą oryginalną, banalnie prostą. : ) Takie placki są szybkie, genialne na doładowujące śniadanie, sycące i bardzo zdrowe. : )

 

Składniki (na 2 porcje jak na zdjęciach):

  • 60 g płatków owsianych
  • 20 g płatków jaglanych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • suszone owoce – dowolne (u mnie mieszanka: rodzynki, żurawina, miechunka – pyszne!)
  • płatki migdałów
  • syrop klonowy

 

Przygotowanie:

Przepis jest banalnie prosty – warto przygotować ciut większą miskę, żeby wszystko wygodnie się mieszało i łyżkę lub widelec, czym będzie nam wygodniej. To kolejny atut tego przepisu – przygotowanie takich placków nie jest czasochłonne, a wszystko można sobie przygotować wcześniej lub nawet poprzedniego dnia. : ) Zasada jest jedna podstawowa – na każde 40 gram płatków dodajemy 1 jajko. Według tego klucza łatwiej jest się zorientować ile składników użyć do ilu porcji. : ) Oczywiście możemy użyć każdego rodzaju płatków – ja posiadam żytnie, orkiszowe, jęczmienne, jaglane i owsiane co daje nam ogromną różnorodność – takie śniadania nigdy nie są jednakowe. : )

W miseczce mieszamy razem oba rodzaje płatków, pestki dyni, owoce i wbijamy jajka. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Według mnie te placki zupełnie nie wymagają dosładzania ale lubię podawać je z syropem klonowym, bo lubię słodkie śniadania. : )

Placki smażymy na nagrzanej, suchej patelni teflonowej do zarumienienia z obu stron. Możemy je usmażyć w formie większych placków i pokroić – ja lubię takie małe słodziaki, w końcu lepiej się je coś co cieszy oko, zwłaszcza z samego rana. : ) Zajmuje to odrobinę więcej czasu ale moim zdaniem warto. : ) Ciepłe placki polewamy syropem klonowym i podajemy posypane płatkami migdałowymi.

placki owsiane

placki owsiane

placki owsiane

placki owsiane

Kiedy biegam takie śniadania się dla mnie nie do zastąpienia! To prawdziwy kop energetyczny i choć z pewnością nie jest to najmniej kaloryczne śniadanie ale… przecież nie musi! Śniadanie ma być zdrowe, sycące, zapewniać energię na pozytywny początek dnia i dzięki solidnemu śniadaniu w ciągu dnia nie mamy ochoty podjadać. : ) Dlatego gorąco polecam, jeśli nie lubicie owsianek – może takie placki będą dla Was najlepszym rozwiązaniem? : D Spróbujcie i dajcie mi znać czy u Was takie rozwiązania się sprawdzają. : )

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email