Prosty, szybki sernik pieczony

Wiem co powiecie, znowu sernik! Przepraszam za bycie tak monotematyczną. ; ) Niestety jest to ten czas w roku, kiedy moja mama ma wiele świąt wartych świętowania – ten sernik powstał jako część tortu czekoladowo-sernikowego z okazji rocznicy ślubu moich rodziców. W końcu nie co roku jest się 25 lat po ślubie, a srebrna rocznica warta jest świętowania. : ) Także jeszcze raz kochani – wszystkiego najlepszego i co najmniej kolejnych 25 lat życia razem w zgodzie i szczęściu. : )

A dla Was mam dziś przepis na jeden z najprostszych serników, który warto czasem zrobić do niedzielnej kawki – zwłaszcza jeśli lubicie serniki tak samo jak ja czy moja mama. : D

 

Składniki (na tortownicę 21 cm):

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( może być domowy – przepis TUTAJ)
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Jak to przy serniku – podstawowa zasada: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! : )

Przygotowanie sernika zaczynami od zmielenia sera lub przeciśnięcia go przez praskę przynajmniej 2 razy – optymalnie byłoby to zrobić trzykrotnie, wtedy ser ma najlepszą konsystencję. : ) Ja standardowo przeciskam mój ser przez praskę 3 razy.

Składniki na masę serową wrzucamy do miski i ucieramy wszystko razem przy pomocy miksera tylko do połączenia składników. Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, żeby jej bez potrzeby nie napowietrzać – w przeciwnym wypadku sernik podczas pieczenia za bardzo urośnie i wtedy równie efektownie opadnie. Nasz sernik powinien być jak najbardziej prosty ponieważ (przynajmniej w moim przypadku) posłużył do stworzenia rocznicowego torta.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę serową i wyrównujemy.

Sernik pieczemy w temperaturze 150°C przez około 45-60 minut z parą wodną. Żeby upiec sernik z parą wodną najłatwiej jest w piekarniku tuż pod sernikiem wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Sernik można upiec także w kąpieli wodnej, wtedy jednak formę uszczelniamy od zewnątrz folią aluminiową, najlepiej dwukrotnie.

Sernik studzimy oczywiście w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik wystygnie warto schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.

Ot, cała filozofia. : ) Jest bardzo prosty, szybki (z wyjątkiem pieczenia i studzenia) i pyszny. : ) Mi posłużył do przygotowania większego ciasta, sam w sobie jednak idealnie nada się do niedzielnej popołudniowej kawki. : ) Zdecydowanie polecam fanom serników. : )

sernik

sernik

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/prosty-sernik/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij