Pierś z kaczki z buraczkami

Powiem tak… to było pierwsze podejście do piesi od bardzo dawna. : ) Moja mama zajęła się przygotowaniem kaczki, przez co przez zwykłe roztargnienie skóra wylądowała pod spodem – oczywiście nie powinno się to wydarzyć ale wiecie jak to jest z gotowaniem w domu… tu ktoś zagada, tam zakręcicie się na pięcie i przez czystą nieuwagę kaczka powędrowała do piekarnika do góry nogami. ; D Oczywiście nie wpłynęło to na smak kaczuszki – jedynie pozbawiło nas przyjemności płynącej z tej chrupiącej, zarumienionej skórki. : ) Mimo wszystko kaczka wyszła wspaniała, miękka i delikatna, idealnie wypieczona, super komponowała się z buraczkami, które przygotowałyśmy i smakowała każdemu, a mi w szczególności! : ) Od tego dnia mam ambitne postanowienie gościć kaczkę na stole dużo częściej, bo dobrze przygotowana jest naprawdę wspaniałym mięsem. : )

Continue reading →

Pierś z kurczaka z puree pietruszkowym

Uwielbiam pierś z kurczaka, może moja fascynacja jest niezdrowa ale naprawdę cenię sobie takie obiady, szaszłyki z kurczakiem, kurczaka pieczonego, sałatki z kurczakiem i tym podobne rzeczy… to jest po prostu mój smak. ; ) Dzisiaj mam dla Was propozycję, która fanom drobiu z pewnością przypadnie do gustu, jest to szybki, pyszny, domowy obiad, który sprawdzi się idealnie zamiast tradycyjnego schabowego na niedzielnym stole. : ) Warto spróbować. : )

Continue reading →

Ryż z ostrym sosem i jajkiem sadzonym

Wiem, wiem, Święta i po Świętach ale wprost nie mogłam się powstrzymać – wprost uwielbiam jajka, a w takim wydaniu ostre jajko sadzone jest idealną propozycją dla skacowanych. ; ) Sprawdzone, testowane – możecie przygotować sobie takie śniadanie na kaca jeśli macie jakieś resztki w lodówce (u mnie często ryż z poprzedniego dnia) lub zrobić je zupełnie od podstaw (co włącznie z ugotowaniem ryżu zajmie Wam może ciut więcej czasu ale na pewno nie odbierze przyjemności). Uwaga, tylko dla fanów mocnych smaków! Jeśli nie lubicie ostrej kuchni – lepiej pomińcie papryczki. : )

Continue reading →

Spaghetti szpinakowo-serowe

Choć przez wiele lat szpinak przeceniany był w zdrowej diecie to warto pamiętać, że mimo wszystko jest bardzo zasłużony na tym polu. Warto dodać go do diety, choćby raz na jakiś czas. Moja propozycja na dziś to szpinakowe spaghetti – pyszne, ciągnące od żółtego sera, aromatyczne i po prostu pyszne. 🙂

Szpinak jest również bardzo dobry dla naszej urody. 🙂 Choć nie polecany w dużych ilościach ze względu na kwas szczawiowy – warto go wprowadzić do diety, przez wzgląd na jego właściwości przeciwdziałające wolnym rodnikom. 

Continue reading →

Roladki z indyka ze szpinakiem

Co tu dużo dodać – miałam ochotę na szpinak, a w lodówce zalegał indyk – takim sposobem powstały przepyszne, bardzo improwizowane roladki z piersi z indyka. Polecam!

Nie podaję konkretnych proporcji ponieważ przygotowywałam roladki w ilości pokazanej na zdjęciach – tylko dla siebie. Każda ilość będzie wymagała innych proporcji, każdy lubi inną ilość przypraw. Przedstawię ilości orientacyjne dla takiej porcji.

Continue reading →

Ryżowe kotleciki z lubczykiem, pietruszką i żółtym serem

Ryżowe kotleciki to wspaniała obiadowa propozycja bezmięsna lub idealny dodatek do obiadu zamiast oklepanych ziemniaków.  : )

Lubczyk, „maga”, mleczeń… wspaniała, niezwykle aromatyczna roślina! Niegdyś w wierzeniach ludowych przypisywano mu wielką magiczną moc. I wielką choć niedocenioną moc ma… w kuchni. U mnie w domu stosowana nie tylko do rosołu, choć w nim obowiązkowa. 😉 Zachęcam do spróbowania nowych rzeczy z dodatkiem lubczyku! : )

Continue reading →

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij