Prażone (smażone) jabłka

Jabłka idealne na przykład do domowego jabłecznika! : ) Idealne w wielu zastosowaniach ale w okresie świątecznym to jedno szczególnie przychodzi mi do głowy. : ) Warto spróbować szarlotki z tak przygotowanymi jabłkami, zdecydowanie! : )

Pyszne i arcyproste. Tak przygotowane owoce możemy zjeść same, dodać do deseru lub cieszyć się ich smakiem w domowej tarcie jabłkowej. : )

Continue reading →

Bezglutenowe kluski łyżką kładzione

Uwieeeeeeebiam kluski łyżką kładzione lub też rzucane jak się je nazywa. Niestety od kiedy robię przerwę od mąki pszennej brakuje mi właśnie tego typu klusek. Wzięłam się więc w garść, otworzyłam moje zapasy mąk, pogłówkowałam, pokombinowałam i wymyśliłam idealne, kukurydziane, bezglutenowe kluski – bardzo zbliżone do tych tradycyjnych, na mące pszennej. : ) Kluski są jędrne, elastyczne, choć gdy poleżą długo na powietrzu robią się minimalnie twardsze od tych tradycyjnych. Mimo wszystko – jeśli tylko jesteście bezglutenowi, a lubicie tego typu rzeczy – gorąco polecam! : )

Continue reading →

Grzanka z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem – śniadanie w stylu francuskim

Dlaczego w stylu francuskim? We Wrocławiu nasza ulubiona francuska “śniadaniownia” podaje podobne grzanki – to jest ten rodzaj nie słodkiego śniadania na ciepło, które uwielbiam!  Tak przygotowana grzanka jest sycącą i zdrową propozycją śniadaniową, która z pewnością napełni Wasz żołądek i doda energii na długi czas – idealnie sprawdzi się zarówno zimą, kiedy częściej jemy tego typu ciepłe śniadania, jak i wiosną, kiedy wszystkie warzywa będą świeże i pełne wspaniałego smaku! : ) Gorąco polecam w wolny poranek poświęcić chwilę czasu i przygotować coś takiego – pozytywne rozpoczęcie dnia takim miłym akcentem zawsze dodaje nam więcej energii i dobrego humoru do działania. : )

Continue reading →

Pasta Tahini

Pasta tahini to nic innego jak masło sezamowe. Pastę tahini przygotowywać można zarówno z sezamu łuskanego jak i niełuskanego, prażonego lub nieprażonego, wszystko zależy od naszych preferencji. Pasta z sezamu niełuskanego i prażonego ma bardziej intensywny aromat. Ja zdecydowałam się na wersję prażoną i taki przepis Wam dzisiaj prezentuję – w przypadku kiedy chcemy przygotować pastę z sezamu nieprażonego pomijamy po prostu pierwszy krok w przygotowaniu pasty. : )

Taka pasta jest banalna w przygotowaniu, a często problematyczna do znalezienia w wielu sklepach lub wręcz nieopłacalnie droga – warto więc poświęcić jej kilka minut i przygotować ją w domu – zdrową, 100%, bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. : )

Continue reading →

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij