Rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą

Podjęłam się tego zadania – zrobiłam rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą! : D Miałam na to ochotę już od dawna. Powstrzymywała mnie jednak myśl, że uformowanie rogalików z ciasta drożdżowego, które jest bardzo puszyste i elastyczne na pewno nie będzie łatwe. Pomyślałam jednak, że to naprawdę głupie podejście, przecież – “jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz”, jak mawiają. : ) Przy pierwszych próbach faktycznie było ciężko, z czasem jednak przypomniałam sobie pewną niezawodną metodę na przygotowanie zawsze pięknych rogalików – sprawdziłam i okazało się to strzałem w dziesiątkę! : ) Niestety nie mam dla Was filmu ani szczegółowych zdjęć z przygotowania ich ale postaram się to opisać najdokładniej jak potrafię, a w przyszłości taki film z pewnością nakręcę – mam nadzieję, że już we własnej, pięknej kuchni. : )

Continue reading →

Domowa maca

Ja i moja mama jesteśmy wielkimi fankami tego chrupkiego, podpieczonego pieczywa. Gdy tylko znalazłam w sieci pomysł jak wykonać taką macę w domu, długo się nie zastanawiałam i po prostu zabrałam się do roboty. 🙂

Przy okazji, dzisiaj po raz pierwszy wypróbowałam moją nową, nieprzywierającą, silikonową matę do wałkowania ciasta… jest genialna. Guma świetnie przywiera do blatu i nie przesuwa się, a matowy wierzch nie „łapie” ciasta, pozostaje tylko lekko oprószyć mąką wałek i wałkowanie ciasta staje się czystą przyjemnością. 🙂 Jeśli ktoś często musi zajmować się tą czynnością, a w taką matę się jeszcze nie zaopatrzył to serdecznie polecam! C:

Continue reading →

Chleb ryżowo-gryczany na zakwasie żytnim

Dzisiaj mam dla Was jeden z przepisów na chlebek ryżowo-gryczany, który smakował domownikom ale… mnie nie porwał. : ) Przyczyną jest oczywiście mąka z kaszy gryczanej – nie jestem fanką kaszy, a w chlebku była ona minimalnie wyczuwalna jak dla mnie. : ) Mimo wszystko chlebek bardzo fajny, długo pozostaje świeży, super się mrozi i przechowuje – choć mój wyrastał za krótko o jakieś 1-1,5 godziny i stąd taka gliniasta konsystencja. : ) Nie zrażam się jednak i eksperymentuję dalej! : )

Chlebek można śmiało przygotować w wersji bezglutenowej – dodając zamiast zakwasu żytniego zakwas ryżowy lub zakwas kukurydziany – ja niestety miałam z ich przygotowaniem trochę problemów, więc ostatecznie zostałam tylko z zakwasem żytnim, a chleb upiec trzeba. ; )

Continue reading →

Prosty chleb żytni na zakwasie

Żytni chlebek na zakwasie to coś pysznego – ten jest chyba najprostszym domowym chlebem jaki miałam przyjemność robić. Jedyne co stanowi kłopot w jego przypadku to zakwas – a ten czasem potrafi być kapryśny i chleb nie wyrasta zbyt dobrze jak złapie “focha”. ; ) Warto jednak spróbować bo nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! : )

Continue reading →

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij