Makaron z mąki pszennej pełnoziarnistej i makaron z mąki żytniej – przepisy bazowe

Tym razem „2 w 1″. ; ) Ponieważ makarony przygotowuje się dokładnie tak samo, różnica leży jedynie w mące, której dodamy do przepisu, uznałam że nie ma sensu wypisywać ich osobno. To bezcelowe. 🙂 Aczkolwiek na blogu makaronów pojawi się zdecydowanie więcej – mam już kilka fajnych, ciekawych pomysłów. : ) 

Makaron z mąki pełnoziarnistej od dziś z pewnością częściej będzie gościł na moim stole. Zastosowań dla niego można znaleźć niemal tak wiele jak dla „zwykłego” makaronu – z tą drobną różnicą, że osobiście jakoś nie zastosowałabym go jako dodatek do zup – zwłaszcza do rosołu! 😉 Makaron żytni jest… bardzo specyficzny, choć również smaczny, jednak nie wyobrażam go sobie polanego sosem bolognese. ; ) Ja zajadałam je z prostym sosem pomidorowym mojej mamy i smakowały wyśmienicie. : )

Continue reading →

Krem mascarpone – przepis bazowy

Krem z serka mascarpone jest idealnym kremem zarówno do tortów, dekoracji babeczek i muffinek oraz wielu innych ciast. Jest bardzo wdzięczny, stosunkowo łatwy w wykonaniu i obłędnie pyszny! Tak przygotowany krem możemy farbować barwikami, sokami, musami owocowymi – przy okazji dodając mu smaku. Jest świetny nie tylko do przekładania tortów i ciast ale również idealny do dekoracji – przy wcześniejszym schłodzeniu wspaniale zachowa kształt jaki mu nadamy, przy czym nie będzie zbyt ciężki.  : )

Continue reading →

Domowy makaron pszenny – przepis bazowy

Moja mama od wielu lat sama przygotowuje makaron – do tego stopnia, że ja również zostałam zarażona tą makaronową manią i nie przepadam już za kupnym makaronem. Nie zadowala mojego podniebienia tak jak dawniej. : ) Dzisiaj pokażę Wam nasz sprawdzony przepis na domowy makaron – łatwy, szybki i bardzo smaczny! : )

Continue reading →

Kruszonka idealna – przepis bazowy

Kruszonka wbrew pozorom wcale nie jest taka łatwa do zrobienia! ; ) Moja babcia zawsze robiła najlepszą na świecie, niestety wszystko dodawała “na oko”, więc nie mogła mi podać dokładnych proporcji. Aczkolwiek w obliczy makowca musiałam sama zrobić kruszonkę i muszę przyznać… ta wyszła idealna! : ) Zdecydowanie polecam jako najbardziej sprawdzoną – nie rozpuszcza się, nie twardnieje, ciasto idealnie się kruszy. Poza tym… kto nie lubi kruszonki? ; ) Ja zawsze podjadałam ją z miseczki zanim babcia posypała nią placek. Mam dużo kuzynostwa i każdy lubił podjadać kruszonkę… w końcu doszło do tego, ze babcia przygotowywała drugą miseczkę, żeby nas wszystkich obdzielić choćby odrobiną kruszonki. ; )

Continue reading →

Domowy ekstrakt waniliowy

Domowy ekstrakt waniliowy jest idealny do aromatyzowania ciast. Polecany zdecydowanie do wszystkiego, co w następnej kolejności będzie pieczone – wtedy alkohol nie jest wyczuwalny. Mimo wszystko nie dodawałabym ich do potraw, które będą jadły dzieci.

Continue reading →

Domowy cukier waniliowy

Choć sami cukru robić nie będziemy to jego aromatyzowana wersja z pewnością przyda się i sprawdzi w wielu wypiekach. : )

Myślę, że każdy kto korzysta w domu z wanilii w laskach powinien znać ten mały trik – uprzyjemnia i ułatwia on pracę w kuchni, zdecydowanie zmniejsza koszty i sprawia, że mamy pewność co do spożywanych produktów – jemy zdrowiej. : )

Ponadto w okresie świątecznym domowy cukier waniliowy może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem – warto poświęcić chwilkę, żeby osiągnąć jak najlepszy efekt w domowych wypiekach! : D

Continue reading →

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij