Dżemik ze wszystkich resztek domowych. ; ) Oryginalny przepis, który podałam poniżej pochodzi z jednego z blogów, które obserwuję, aczkolwiek w mojej wersji skorzystałam ze składników, które miałam pod ręką – efekt zaskakująco pyszny! Zdecydowanie polecam, ja zajadałam się nim na pysznych grzaneczkach. : )
Przetwory
Mus jabłkowo-żurawinowy
Mimo, że ostatnio postanowiłam pozbyć się zbędnych kilogramów zdecydowałam się nie rezygnować z żadnego posiłku dnia – oczywiście włącznie ze słodkim deserem. Nauczyłam się w tym czasie jak przygotować kilka pysznych, bardzo słodkich i niezbyt kalorycznych deserów. Taki mus jest szalenie słodki, zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów czy słodzików – jedynie z cukrami zawartymi w owocach. Może zostać podany samodzielnie albo jako dodatek lub część deseru. U mnie tworzył część większej całości – kolejnego deseru z kaszą manną. Może najpiękniej nie wygląda ale smak rekompensuje wszystko!
Mus jabłkowo-gruszkowy
Mus to jeden z moich ulubionych przetworów – najczęściej przygotowuję musy jabłkowe bez dodatków, mniej często z gruszkami, tak jak w tym przypadku. : ) Uwielbiam obie kombinacje, nie zawsze miksuję lub rozdrabniam je na gładko. Dzisiejsza propozycja była przygotowywana na szybko, zależało mi na tym, żeby nie wymagał zbyt dużo zaangażowania, więc przygotowałam owoce i zostawiłam same sobie, żeby robiły co chciały. : ) Takim sposobem powstał mus jabłkowo-gruszkowy z kawałkami gruszek. Polecam i zachęcam do wypróbowania. : )
Lemon curd – krem cytrynowy
Jedna z moich ulubionych rzeczy! Wspaniały krem cytrynowy, który pasuje do tak wielu rzeczy, że aż nie sposób wymienić je wszystkie! Uwielbiam jak łączy w sobie kwasowość cytryn ze słodyczą, w budyniowej konsystencji! Dla mnie jest to wprost idealny dodatek do naleśników, zwłaszcza tych amerykańskich, i jak się okazuje może być cudownym dodatkiem przełamującym słodycz sernika, który zobaczycie już jutro! : )
Karmelizowana pigwa do herbaty
Pigwa chodziła za mną od dłuższego czasu. : ) Wiedziałam, że w tym roku koniecznie chcę ją przygotować i zapakować w słoiczki, żeby umilała mi jesień i zimę. : ) Pierwotnie wybór padł na zwyczajną, gładką konfiturę, później chciałam zrobić marmoladę do wypieków… ostatecznie zrobiłam taką oto karmelizowaną, cudownie słodką, miękką pigwę, w sam raz do herbaty. : ) Jak trochę przystopuję z ciastkami to nic się nie stanie, a moja waga się ucieszy. ; ) Zapraszam Was gorąco do zapoznania się z przepisem! : )
Tak, wiem, na zdjęciu nie znajdują się pigwy – te prawdziwe są bardziej wielkości jabłka, w górnej części wyciągnięte jak gruszka. Niestety w tej chwili nie mam przygotowanego zdjęcia.
Mus z jabłek i suszonej żurawiny
Mimo, że ostatnio postanowiłam pozbyć się zbędnych kilogramów zdecydowałam się nie rezygnować z żadnego posiłku dnia – oczywiście włącznie ze słodkim deserem, w końcu zdrowa dieta to nie jest dieta głodówkowa. ; ) Nauczyłam się w tym czasie jak przygotować kilka pysznych, bardzo słodkich i niezbyt kalorycznych deserów. Taki mus jest szalenie słodki, zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów czy słodzików – jedynie z cukrami zawartymi w owocach. Może zostać podany samodzielnie albo jako dodatek lub część deseru. U mnie tworzył część większej całości – kolejnego deseru z kaszą manną. Może najpiękniej nie wygląda ale smak rekompensuje wszystko!