Cytrusowy dżemik śniadaniowy

Dżemik ze wszystkich resztek domowych. ; ) Oryginalny przepis, który podałam poniżej pochodzi z jednego z blogów, które obserwuję, aczkolwiek w mojej wersji skorzystałam ze składników, które miałam pod ręką – efekt zaskakująco pyszny! Zdecydowanie polecam, ja zajadałam się nim na pysznych grzaneczkach. : )

Continue reading →

Mus jabłkowo-żurawinowy

Mimo, że ostatnio postanowiłam pozbyć się zbędnych kilogramów zdecydowałam się nie rezygnować z żadnego posiłku dnia – oczywiście włącznie ze słodkim deserem. Nauczyłam się w tym czasie jak przygotować kilka pysznych, bardzo słodkich i niezbyt kalorycznych deserów. Taki mus jest szalenie słodki, zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów czy słodzików – jedynie z cukrami zawartymi w owocach. Może zostać podany samodzielnie albo jako dodatek lub część deseru. U mnie tworzył część większej całości – kolejnego deseru z kaszą manną. Może najpiękniej nie wygląda ale smak rekompensuje wszystko!

Continue reading →

Mus jabłkowo-gruszkowy

Mus to jeden z moich ulubionych przetworów – najczęściej przygotowuję musy jabłkowe bez dodatków, mniej często z gruszkami, tak jak w tym przypadku. : ) Uwielbiam obie kombinacje, nie zawsze miksuję lub rozdrabniam je na gładko. Dzisiejsza propozycja była przygotowywana na szybko, zależało mi na tym, żeby nie wymagał zbyt dużo zaangażowania, więc przygotowałam owoce i zostawiłam same sobie, żeby robiły co chciały. : ) Takim sposobem powstał mus jabłkowo-gruszkowy z kawałkami gruszek. Polecam i zachęcam do wypróbowania. : )

Continue reading →

Lemon curd – krem cytrynowy

Jedna z moich ulubionych rzeczy! Wspaniały krem cytrynowy, który pasuje do tak wielu rzeczy, że aż nie sposób wymienić je wszystkie! Uwielbiam jak łączy w sobie kwasowość cytryn ze słodyczą, w budyniowej konsystencji! Dla mnie jest to wprost idealny dodatek do naleśników, zwłaszcza tych amerykańskich, i jak się okazuje może być cudownym dodatkiem przełamującym słodycz sernika, który zobaczycie już jutro! : )

Continue reading →

Karmelizowana pigwa do herbaty

Pigwa chodziła za mną od dłuższego czasu. : ) Wiedziałam, że w tym roku koniecznie chcę ją przygotować i zapakować w słoiczki, żeby umilała mi jesień i zimę. : ) Pierwotnie wybór padł na zwyczajną, gładką konfiturę, później chciałam zrobić marmoladę do wypieków… ostatecznie zrobiłam taką oto karmelizowaną, cudownie słodką, miękką pigwę, w sam raz do herbaty. : ) Jak trochę przystopuję z ciastkami to nic się nie stanie, a moja waga się ucieszy. ; ) Zapraszam Was gorąco do zapoznania się z przepisem! : )

Tak, wiem, na zdjęciu nie znajdują się pigwy – te prawdziwe są bardziej wielkości jabłka, w górnej części wyciągnięte jak gruszka. Niestety w tej chwili nie mam przygotowanego zdjęcia.

Continue reading →

Mus z jabłek i suszonej żurawiny

Mimo, że ostatnio postanowiłam pozbyć się zbędnych kilogramów zdecydowałam się nie rezygnować z żadnego posiłku dnia – oczywiście włącznie ze słodkim deserem, w końcu zdrowa dieta to nie jest dieta głodówkowa. ; ) Nauczyłam się w tym czasie jak przygotować kilka pysznych, bardzo słodkich i niezbyt kalorycznych deserów. Taki mus jest szalenie słodki, zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów czy słodzików – jedynie z cukrami zawartymi w owocach. Może zostać podany samodzielnie albo jako dodatek lub część deseru. U mnie tworzył część większej całości – kolejnego deseru z kaszą manną. Może najpiękniej nie wygląda ale smak rekompensuje wszystko!

Continue reading →

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij