Proszę! Wystarczy kilka prostych składników by w naszej kuchni powstał pyszny, mocno pieczarkowy sos, który świetnie dopasuje się do bardzo wielu smaków i dań lub śmiało będzie stanowił osobne danie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom pieczarek. 🙂 Mój Ukochany nie był przekonany, kiedy przedstawiłam mu mój pomysł na sos pieczarkowy – nadzwyczaj często sceptycznie podchodzi do moich kulinarnych eksperymentów i różnych nowości – jednak postanowił zmienić zdanie, kiedy sosu spróbował. 😀 Ja osobiście chętnie podałam sos w takiej formie dodając tylko podsmażoną, pokrojoną w kostkę i przyprawioną solą pierś z kurczaka – delikatnie wyróżniała się smakiem dzięki temu, że nie była duszona z sosem co dało całości nowy wymiar smaku. 🙂
Sosy, dipy
Lekki dip rzodkiewkowy
Przyznam szczerze, że sam pomysł wykonania takiego dipu już wydał mi się dziwny. Zrobiłam go znacznie mniej, ponieważ było to dla mnie dość dziwne połączenie smaków i nie do końca byłam do niego przekonana. Już po zmiksowaniu składników przekonałam się jak bardzo się myliłam. Dip jest bardzo dobry, lekki i delikatnie mięsny w smaku. Coś czarującego, nie sądziłam, że rzodkiewki można przygotowywać na tyle sposobów!
Sos (dip) czoskowo-koperkowy
Ostatnio strasznie polubiłam taki sos czosnkowo-koperkowy! Pasuje do naprawdę wielu rzeczy o czym przekonacie się już w najbliższych dniach, mam dla Was specjalne propozycje z jego użyciem. : ) Dzisiaj jednak pojawi się przepis bazowy, który możecie modyfikować oraz którego możecie używać według Waszych pomysłów i preferencji – świetnie sprawdzi się do maczania pociętych w słupki warzyw, jako szybka przekąska. : )
Sos barbecue
Barbecue to chyba jeden z najbardziej znanych sosów do potraw z grilla. Zdecydowanie wart uwagi jeśli lubicie dania grillowane, zwłaszcza te bardziej pikantne! 🙂
Kwaskowaty i pikantny w smaku. Idealny do grillowania i jako marynata do zapiekanych mięs. Moim zdaniem świetny na przykład do żeberek i skrzydełek z kurczaka. Warto wypróbować jeśli ktoś lub takie smaki. : )
Przepis lekko zmodyfikowałam, tak aby mój brat również mógł się cieszyć smakiem. Niestety jest on alergikiem i wielu produktów w ogóle nie może jeść.
Sos pomidorowy – idealny do pizzy!
Bardzo prosty przepis na, rzekłabym „sezonowy”, sos pomidorowy. Przygotowywany ze świeżych pomidorów, choć wymaga trochę czasu przy odparowaniu zdecydowanie jest tego warty. Idealny do pizzy, smaczny i prosty w przygotowaniu! Polecam!
Ja przygotowałam go w ilości jednorazowej, z małym dodatkiem pomidorów z puszki. : ) Rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie tego sosu w większych ilościach i zapasteryzowanie kilku słoików do późniejszego wykorzystania. : )
Sos czosnkowy
Dzisiaj wyjątkowo późny post – zwykle dodaję z samego rana ale chciałam mieć jak najlepsze światło do zdjęć – było to bardzo trudne bo pogoda jest dzisiaj fatalna. : ( Mam nadzieję, że mimo wszystko sosik Was zachęci i spróbujecie zrobić go w domu – to naprawdę banalna sprawa, a sos czosnkowy pasuje do wielu potraw. : ) Jest idealny do tortilli, kanapek z szynką, jajek, pizzy czy quesadilli Mój ulubiony i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje, i chociaż dacie mu szansę. : )