Jajecznica ze względu na zawartość jajek, dobrych tłuszczy i witamin jest świetnym pomysłem na śniadanie. : ) Jest sycąca i smaczna. I chyba każdy, kto kiedyś nieźle poimprezował docenia moc i działanie jajecznicy w walce z “syndromem dnia następnego”. Dzisiaj pokażę Wam szybki sposób jak doładować się kiedy nie mamy na nic siły i nie mamy ochoty wstawać z łóżka. : )

Fanką jajecznicy jestem od zawsze. To bardzo proste danie, z jednej patelni, w dodatku sycące i szybkie w przygotowaniu. Teraz zapoznam Was z moją wersją tego popularnego posiłku. Czemu na kaca? Nie wyobrażam sobie lepszego śniadanka po grubej imprezie niż jajecznica w dodatku z sokiem pomarańczowym, który skutecznie zwalcza kaca. : )

 

Składniki (za 1 małą porcję):

  • 2 jajka
  • 2-3 plasterki ulubionej szynki
  • szczypiorek
  • posiekany plaster cebuli
  • 2 pieczarki
  • bułka kajzerka
  • 2 łyżki masła (osobiście uważam, że nie ma pyszniejszej jajecznicy od tej na masełku)
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Dobra jajecznica to taka przygotowana na prawdziwym maśle. : ) Warto więc, wziąć to pod uwagę. : )

Pieczarki podsmażamy na łyżce masła. Podsmażone zdejmujemy z patelni, doprawiamy. Na rozgrzane na patelni masło (można użyć masła klarowanego, nie przypala się ono w przeciwieństwie do zwykłego, a nieznacznie odbiega smakiem) wrzucamy cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i podsmażamy razem. Po chwili dodajemy jajka i smażymy na mniejszym ogniu często mieszając (wtedy jajecznica nie będzie sucha). W tym czasie siekamy szczypiorek i dodajemy go pod koniec smażenia. Gotową jajecznicę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.

Grzanki przygotowujemy jak w przepisie na bruschettę. Jajecznica świetnie smakuje z grzankami z masłem czosnkowym lub grzankami posmarowanymi czosnkiem. Nie każdemu jednak ten smak pasuje, kwestia gustu. : )

Pieczarki można dodać do jajecznicy pod koniec smażenia, żeby dobrze wymieszały się z jajkami lub podawać na grzankach (jak ja to zrobiłam). Jajecznica idealnie komponuje się także z natką pietruszki, która w sklepach dostępna jest cały rok lub można ją bez problemu hodować na domowym parapecie, a która jest bardzo zdrowa i bogata w wiele witamin. : )

 

Smacznego! 😀

 

Print Friendly, PDF & Email