Racuchy drożdżowe

Od kiedy pamiętam moja mama robi przepyszne racuchy. Oczywiście drożdżowe, bo takie dla mnie powinny być „prawdziwe” racuchy. Towarzyszą nam zawsze we wszystkie święta, a także na Wigilię, gdzie stają dumie pośród 12 wigilijnych potraw. : )

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 dag drożdży
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Masło rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy resztę składników i chwilę wyrabiamy ciasto.  Masło dodajemy na samym końcu i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe najlepiej jest wyrabiać rękami. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość będzie gotowe do smażenia (powinno urosnąć do podwojenia objętości ale często jest to zależne od jakości drożdży i nie zawsze możliwe, ważne żeby ciasto było dobrze napowietrzone). Gotowe ciasto nakładamy łyżkami na rozgrzany na patelni olej i smażymy z obu stron, aż racuchy będą złoto-brązowe.

Pamiętajcie, że nie należy jeść gorącego ciasta drożdżowego! Może się to skończyć silnymi bólami brzucha.

Ostudzone racuchy posypujemy cukrem-pudrem. Przepyszne są zarówno świeże jak i podane następnego dnia – prosto z lodówki. : )

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/racuchy-drozdzowe/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij