Resztkowe burgery – brzmi intrygująco? ; D Może tą nietypową nazwą nie uda mi się przyciągnąć zbyt wielkiej uwagi ale jak inaczej miałabym je nazwać? ; ) Dla mnie to na przykład po prostu pomysłowa kolacja po pysznym obiedzie. Kiedy zostaną schabowe, pomysłów na ich wykorzystanie jest całkiem wiele!

Do wykonania takich najprostszych burgerów możemy użyć dosłownie wszystkiego co mamy pod ręką: ogórków konserwowych, ulubionej wędliny zamiast kotleta, papryki… możliwości jest bardzo wiele, warto z nich korzystać i urozmaicać swoje menu. Jakbym dzisiaj miała robić takie burgery z pewnością znalazłoby się w nich całkiem sporo rukoli. ; )

 

Składniki (1 burger):

  • 1 kajzerka lub inna ulubiona bułka
  • kotlet schabowy
  • 2 plastry żółtego sera
  • świeży pomidor
  • cebula
  • musztarda
  • ketchup

 

Przygotowanie:

Bułki przekrawamy na pół. Obie Części bułki smarujemy musztardą. Na spodzie układamy kotlet schabowy, dwa plastry sera żółtego, plaster pomidora, cebulę pokrojoną najlepiej w piórka oraz odrobinę ketchupu. Całość przykrywamy wierzchnią częścią bułki (możemy od góry wbić wykałaczkę, żeby podczas pieczenia bułka się nie rozjechała. Pieczemy w piekarniku lub mikrofali do czasu aż ser się zacznie rozpuszczać.

burgery

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email