Risotto pieczarkowe

Od dłuższego czasu miałam ochotę na klasyczne risotto, gotowane według tradycyjnego przepisu z dodatkiem pieczarek i pietruszki. I nadeszła odpowiednia okazja na wypróbowanie prostego, tradycyjnie gotowanego risotto. : )

Risotto należy gotować na specjalnie przeznaczonym do tego ryżu (Carnaroli, Arborio). Nie wolno go także płukać. Jest bogaty w skrobię, dzięki czemu risotto po ugotowaniu ma odpowiednią konsystencję, miękką i klejącą ale ziarna w środku pozostają zwarte. Ja niestety nie miałam go pod ręką, a nie było już czasu na zakupy ale risotto wyszło niemal tak samo pyszne. : )

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mała drobno posiekana cebulka
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • masło/oliwa do smażenia
  • 200-250g pieczarek (zależnie od upodobania)
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • ser żółty w kawałku (według uznania, można także z niego zrezygnować)
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (zależy jaką konsystencję chcemy osiągnąć – prawdziwe risotto jest kremowe i ma półpłynną konsystencję)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na niej pieczarki do zarumienienia, doprawiamy. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki, a na tej samej patelni smażymy cebulkę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą wsypujemy ryż i smażymy około minutkę, aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy pierwszą porcję bulionu (po 1 łyżce wazowej) lub wino i smażymy mieszając. Bulion lub wino powinny być gorące, żeby nie zahartować ryżu i nie przerwać procesu gotowania. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodajemy kolejną chochlę bulionu i mieszamy. Powtarzamy to aż pozostanie ostatnia porcja płynu, a ryż będzie delikatnie miękki. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy. Można dodać również łyżkę masła. Konsystencja powinna zostać lekko płynna, a ryż klejący.

Podajemy posypane startym serem i przybrane kilkoma listkami natki pietruszki.

 

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/risotto-pieczarkowe/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij