Podjęłam się tego zadania – zrobiłam rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą! Miałam na to ochotę już od dawna. Powstrzymywała mnie jednak myśl, że uformowanie rogalików z ciasta drożdżowego, które jest bardzo puszyste i elastyczne na pewno nie będzie łatwe. Pomyślałam jednak, że to naprawdę głupie podejście, przecież – “jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz”, jak mawiają. Przy pierwszych próbach faktycznie było ciężko, z czasem jednak przypomniałam sobie pewną niezawodną metodę na przygotowanie zawsze pięknych rogalików – sprawdziłam i okazało się to strzałem w dziesiątkę!

Składniki (na rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą – 16 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30-45 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub innej ulubionej; 100 g)
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier lub sezam do posypania (u mnie cukier trzcinowy)

Przygotowanie:

  • Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Mleko delikatnie podgrzewamy – idealna temperatura to 37-40°C.
  • Przygotowujemy rozczyn – do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki.
  • Całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Po tym czasie W misce mieszamy mąkę z solą i pozostałą częścią cukru.
  • Następnie dodajemy rozczyn, jajko, żółtka oraz resztę mleka.
  • Wszystkie składniki dokładnie łączymy i chwilę wyrabiamy.
  • Kiedy składniki są już połączone dodajemy roztopione ale przestudzone masło.
  • Ciasto wyrabiamy aby było miękkie i elastyczne – może to zająć około 5-10 minut.
  • Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h aż do podwojenia objętości.
  • Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie najeży je jeszcze raz krótko wyrobić.
  • Teraz przychodzi czas na najtrudniejsze, czyli formowanie rogalików. Ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne, więc zamiast bawić się w wycinanie trójkątów z dużego placka o wiele lepiej jest podzielić całe ciasto na 4 równe części.
  • Każdą część rozwałkowujemy tworząc okrągły placek, na tyle duży, żeby rogaliki wygodnie się zawijało. Ostrym nożem przecinamy placek na 4 części – najpierw od góry do dołu, następnie z lewej na prawą – na krzyż. Takim sposobem przygotowaliśmy sobie ciasto na 4 rogaliki.
  • Czekoladę łamiemy na kostki. Po 1 kostce układamy na dłuższym boku, następnie zawijamy do środka i formujemy rogalik.
  • Gotowe, uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut (wystarczy na czas nagrzania piekarnika) do podrośnięcia.
  • Przed pieczeniem rogaliki lekko smarujemy z wierzchu białkiem roztrzepanym z łyżką mleka – mają być wilgotne, a nie ociekające.
  • Rogaliki z czekoladą pieczemy przez około 20-25 minut (do zarumienienia) w 190ºC.
  • Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby parując nie zawilgotniały.

Wskazówki:

Ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple – postawcie je w najcieplejszym miejscu swojego domu lub koło grzejnika, wtedy nie będzie niemiłych niespodzianek.  Pamiętajcie też, żeby nie robić mu przeciągów, bo nie urośnie. Jeśli nie macie w domu miejsca ze stabilną temperaturą warto nagrzać piekarnik do około 40stopni celsjusza. Wyłączamy piekarnik, wstawiamy ciasto, następnie piekarnik zamykamy (możemy zostawić włączone światło). W takich warunkach temperatura utrzyma się wystarczająco długo, żeby ciasto dobrze i stabilnie rosło.

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email