Rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą

Podjęłam się tego zadania – zrobiłam rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą! : D Miałam na to ochotę już od dawna. Powstrzymywała mnie jednak myśl, że uformowanie rogalików z ciasta drożdżowego, które jest bardzo puszyste i elastyczne na pewno nie będzie łatwe. Pomyślałam jednak, że to naprawdę głupie podejście, przecież – „jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz”, jak mawiają. : ) Przy pierwszych próbach faktycznie było ciężko, z czasem jednak przypomniałam sobie pewną niezawodną metodę na przygotowanie zawsze pięknych rogalików – sprawdziłam i okazało się to strzałem w dziesiątkę! : ) Niestety nie mam dla Was filmu ani szczegółowych zdjęć z przygotowania ich ale postaram się to opisać najdokładniej jak potrafię, a w przyszłości taki film z pewnością nakręcę – mam nadzieję, że już we własnej, pięknej kuchni. : )

 

Składniki (na 16 rogalików):

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30-45 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub innej ulubionej; 100 g)
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier lub sezam do posypania (u mnie cukier trzcinowy)

 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy – idealna temperatura to 37-40°C.

Przygotowujemy rozczyn – do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

Po tym czasie W misce mieszamy mąkę z solą i pozostałą częścią cukru, następnie dodajemy rozczyn, jajko, żółtka oraz resztę mleka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i chwilę wyrabiamy – kiedy składniki są już połączone dodajemy roztopione ale przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aby było miękkie i elastyczne – może to zająć około 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h aż do podwojenia objętości. Ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple – postawcie je w najcieplejszym miejscu swojego domu lub koło grzejnika, wtedy nie będzie niemiłych niespodzianek. : ) Pamiętajcie też, żeby nie robić mu przeciągów, bo nie urośnie. ; )

Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie najeży je jeszcze raz krótko wyrobić. Teraz przychodzi czas na najtrudniejsze, czyli formowanie rogalików. Ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne, więc zamiast bawić się w wycinanie trójkątów z dużego placka o wiele lepiej jest podzielić całe ciasto na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy tworząc okrągły placek, na tyle duży, żeby rogaliki wygodnie się zawijało. Ostrym nożem przecinamy placek na 4 części – najpierw od góry do dołu, następnie z lewej na prawą – na krzyż. Takim sposobem przygotowaliśmy sobie ciasto na 4 rogaliki. Czekoladę łamiemy na kostki. Po 1 kostce układamy na dłuższym boku, następnie zawijamy do środka i formujemy rogalik. Gotowe, uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut (wystarczy na czas nagrzania piekarnika) do podrośnięcia. Przed pieczeniem rogaliki lekko smarujemy z wierzchu białkiem roztrzepanym z łyżką mleka – mają być wilgotne, a nie ociekające.

Rogaliki z czekoladą pieczemy przez około 20-25 minut (do zarumienienia) w 190ºC, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby parując nie zawilgotniały.

rogaliki z czekoladą

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/rogaliki-drozdzowe/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij