Walentynkowo – Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone

Rolada, którą Wam dzisiaj pokażę to naprawdę delikatny i wyjątkowo uroczy deser. Będzie idealnym dodatkiem na wszelkiego rodzaju przyjęcia lub jako słodkie co nieco po obiedzie z przyjaciółmi lub rodziną. : ) Dzisiaj przedstawiam Wam ją w dwóch wersjach – obie równie urocze i walentynkowe, a w rzeczywistości różniące się tylko jednym detalem. : ) Zdecydowanie polecam Wam to ciasto – nie jest tak pracochłonne jakby się wydawało, a z pominięciem dekoracji z masy dekoracyjnej jest wręcz dziecinnie proste i zajmuje jedynie 30-40 minut przygotowania włącznie z pieczeniem. : )

 

Składniki (na 1 roladę):

Masa dekoracyjna (masy wystarczy do dekoracji 2 rolad):

  • 90 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 1 białko
  • 2 łyżki kakao (lub barwnik spożywczy)

Biszkopt (na 1 roladę):

  • 3 duże jajka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem mascarpone (na 1 roladę):

  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30% lub najlepiej 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie barwnik spożywczy

 

  • opcjonalnie marmolada

 

Przygotowanie:

Przygotowanie zaczynamy od zrobienia masy do dekoracji biszkoptów. Jeśli nie chcemy, by nasza rolada miała charakterystyczne wzorki krok ten możemy zupełnie pominąć, wtedy zajmujemy się tylko przygotowaniem biszkoptu i kremu do przełożenia. : )

Wszystkie składniki na masę dekoracyjną jak i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy białko, mąkę, kakao i całość miksujemy do połączenia składników. Masę nakładamy szprycą lub rękawem cukierniczym na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dekoracyjne wzory – im grubsza warstwa, tym większe prawdopodobieństwo, że po upieczeniu elementy mogą oddzielać się od biszkoptu. Gotowe dekoracje chłodzimy przez kilka lub kilkanaście minut w lodówce, w międzyczasie przygotowując biszkopt.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej – tylko wtedy białka uzyskają maksymalną objętość (choć zimne łatwiej będzie ubić). Białka oddzielamy od żółtek. Biały ubijamy w misce z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka będą już ubite na sztywną pianę dodajemy stopniowo, małymi partiami cukier i ciągle ucieramy, aż cukier niemal całkowicie się rozpuści. Jak to sprawdzić? Wystarczy nabrać na palce odrobinę piany i rozetrzeć między palcem wskazującym, a kciukiem – jeśli nie czujemy zbyt wielu drobinek piana jest gotowa (tak samo przygotowuje się pianę na BEZY – zobacz). Do ubitej piany z cukrem dodajemy pojedynczo po 1 żółtku, całość ciągle miksując aż do dokładnego połączenia. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką), tak żeby piana nie siadła. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę, na której wcześniej robiliśmy nasze dekoracje – dzięki chłodzeniu masy nie zmieszają się ze sobą, a wzór pozostanie dobrze widoczny. Ciasto biszkoptowe wyrównujemy delikatnie i pieczemy przez 12 minut w 170ºC.

Po upieczeniu biszkopt wyciągamy odwracając do góry nogami na lnianą ściereczkę i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Jeśli przygotowaliście roladę z dekoracjami ciasto należy ponownie odwrócić, uważając żeby się nie połamało i zawinąć w ściereczkę (nie ściśle; wzdłuż dłuższego boku) tak, aby wzór był na górze oraz pozostawić do wystudzenia owinięte ściereczką.

W czasie, kiedy rolada stygnie przygotowujemy krem. Składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone – powinny przeleżeć w lodówce wcześniej co najmniej kilka godzin).

Kremówkę ubijamy. Kiedy śmietana będzie już gęstniała ale nie będzie całkowicie ubita dodajemy do niej cukier puder, ciągle miksując. Kiedy śmietana będzie całkiem ubita wyłączamy mikser, do śmietany dodajemy cały serek mascarpone i opcjonalnie barwniki spożywcze. Całość jeszcze raz szybko miksujemy, do połączenia składników.

W czasie przygotowania kremu rolada powinna dobrze przestygnąć. Wystudzony biszkopt rozwijamy delikatnie, nakładamy krem (ja zanim nałożyłam krem biszkopt posmarowałam cienką warstwą marmolady różanej). Roladę zawijamy w sposób w jaki stygła – wzdłuż dłuższego boku, możemy zaasekurować ściereczką, następnie chłodzimy całość przez co najmniej 4 godziny w lodówce. Gotową roladę podajemy posypaną cukrem pudrem, można także posypać ją płatkami migdałowymi.

rolada

rolada

rolada

rolada

rolada

rolada

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/rolada-biszkoptowa/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij