Co tu dużo dodać – miałam ochotę na szpinak, a w lodówce zalegał indyk – takim sposobem powstały przepyszne, bardzo improwizowane roladki z indyka ze szpinakiem. Polecam!

Nie podaję konkretnych proporcji ponieważ przygotowywałam roladki w ilości pokazanej na zdjęciach – tylko dla siebie. Każda ilość będzie wymagała innych proporcji, każdy lubi inną ilość przypraw. Przedstawię ilości orientacyjne dla takiej porcji.

Składniki na roladki z indyka ze szpinakiem:

  • pierś z indyka
  • szpinak – świeży lub mrożony
  • ser typu feta (w ilości 1:1 ze szpinakiem)
  • ser żółty (1 plasterek)
  • sól, pieprz
  • czosnek (ja dałam 1 ząbek na 1 łyżkę szpinaku)
  • musztarda
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • ryż
  • opcjonalnie ulubione warzywa (u mnie gotowa mrożona mieszanka na patelnię)

Przygotowanie:

  • Przygotowanie dania możemy zacząć od wstawienia wody na ryż.
  • W międzyczasie gotujemy go według przepisu na opakowaniu (roladki możecie podać z ryżem, ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami).
  • Szpinak lekko obgotowujemy (jeśli jest świeży) lub rozmrażamy zamrożony.
  • Masło rozgrzewamy w rondelku, podsmażamy na nim szpinak razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę przez około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (z solą nie należy przesadzać, ponieważ feta jest serem bardzo słonym).
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Indyka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, osuszamy i kroimy na kotlety.
  • Każdego kotlecika rozbijamy delikatnie, żeby mięso było dość cienkie (u mnie za cienkie nie było ale nie zależało mi na wielokrotnym zwijaniu, a na małych, zgrabnych roladkach).
  • Najlepiej jest rozbijać przez folię, oszczędzimy sobie sprzątania bałaganu, a delikatne mięso się nie porozrywa.
  • W tym czasie szpinak powinien ostygnąć, dodajemy do niego ser typu feta w proporcji 1:1 (na 1 łyżkę szpinaku 1 łyżka sera).
  • Żółty ser kroimy w drobne paseczki lub kosteczkę i dokładnie łączymy z masą serowo-szpinakową.
  • Indyka smarujemy warstwą musztardy, na niej układamy nie za dużo masy ze szpinakiem i zwijamy jak krokiety – zawijając brzegi do środka, żeby podczas smażenia masa nie wypłynęła.
  • Tak przygotowane roladki możemy spiąć wykałaczkami, żeby się nie rozpadły.
  • Tak zawinięte roladki przyprawiamy z każdej strony odrobiną soli i przyprawą do gyrosa.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je po kilka minut z każdej strony, żeby mięso się ładnie zrumieniło.
  • Jeśli mięso nie jest rozbite dostatecznie cienko może nie zdążyć się w tym czasie dobrze usmażyć, warto wtedy zmniejszyć ogień i zostawić je jeszcze na kilka minut pod przykrywką, żeby spokojnie doszło. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

roladki z indyka

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email