Ryż z ostrym sosem i jajkiem sadzonym

Wiem, wiem, Święta i po Świętach ale wprost nie mogłam się powstrzymać – wprost uwielbiam jajka, a w takim wydaniu ostre jajko sadzone jest idealną propozycją dla skacowanych. ; ) Sprawdzone, testowane – możecie przygotować sobie takie śniadanie na kaca jeśli macie jakieś resztki w lodówce (u mnie często ryż z poprzedniego dnia) lub zrobić je zupełnie od podstaw (co włącznie z ugotowaniem ryżu zajmie Wam może ciut więcej czasu ale na pewno nie odbierze przyjemności). Uwaga, tylko dla fanów mocnych smaków! Jeśli nie lubicie ostrej kuchni – lepiej pomińcie papryczki. : )

Składniki:

  • 1 jajko
  • 0,5-1 torebka ulubionego ryżu (u mnie brązowy)
  • 2 średnie pieczarki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 puszka pomidorów (całe lub w kawałkach) lub 2 świeże pomidory
  • olej
  • ostra papryka mielona / chilli / pieprz cayenne
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Jeśli przygotowujemy potrawę ze świeżych pomidorów warto je najpierw sparzyć i obrać ze skórki – to ułatwi nam pracę i nie będziemy skazani na skórkę pływającą w naszym sosie. Jeśli nie mamy zimnego ryżu z poprzedniego dnia to jest moment, w którym gotujemy również porcję ryżu.

Pieczarki myjemy, dokładnie obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. W rondelku roztapiamy masło, podsmażamy na nim pieczarki, żeby nabrały głębszego smaku. Do pieczarek wlewamy pomidory razem z zalewą (możemy je wcześniej drobniej posiekać, wtedy będą mogły się krócej dusić). Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (może być zarówno świeża chilli jak i chilli pieprz cayenne w proszku – wedle upodobań, ostra przyprawa odgrywa w walce z kacem kluczową rolę). Sos dusimy chwilę aż pomidory lekko odparują, po tym czasie będzie gotowy.

Na rozgrzanym oleju smażymy jajko sadzone wedle upodobań. Szczypiorek dokładnie myjemy i siekamy.

Do miseczki wkładamy ryż, polewamy go z wierzchu naszym błyskawicznym sosem pomidoro-pieczarkowym, na sosie układamy jajko sadzone (można je na tym etapie przyprószyć jeszcze ostrą papryką) i posypujemy szczypiorkiem, który idealnie łączy wszystkie smaki i komponuje się z całym daniem. Ryż z ostrym sosem podajemy i jemy oczywiście na gorąco. Warto w towarzystwie mleka (słodkiego lub zsiadłego) lub jogurtu – idealnie niweluję pieczenie po ostrej papryce. : )

ryż

ryż z ostrym sosem

ryż z ostrym sosem

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz