Ryżanki – ciasteczka ryżowe z marmoladą

Pamiętam jak jako dziecko przesiadywałyśmy z koleżanką i raczyłyśmy się ciasteczkami robionymi przez jej mamę. Pamiętam jakie były pyszne i postanowiłam wykonać je samemu w dorosłym życiu. Dla mnie typowy smak dzieciństwa, z chęcią wróciłam do tego przepisu. : )

Dzisiejszy przepisik raczej krótki, szybki do wykonania ale dla mnie to niesamowite wspomnienia z dzieciństwa i chciałabym się tym z Wami właśnie podzielić. : )

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kleiku ryżowego
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem, konfitura lub marmolada (o dowolnym smaku)

 

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy kleik ryżowy i siekamy razem z margaryną. Dodajemy resztę składników (cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, jajka i cukier waniliowy) i zagniatamy ciasto na nasze ryżanki. Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ryżanki lekko się rozpływają ale nie trzeba zostawiać im bardzo dużo miejsca. W każdej kuleczce robimy małe wgłębienie palcem, w które wkładamy odrobinę marmolady. Jeśli chcemy użyć dżemu lub konfitury, wtedy wykładamy je na ciasteczka dopiero po upieczeniu. Ciasteczka pieczemy na jasny, złoty kolor przez około 15 minut w 180-190ºC.

ryzanki

Ot, cała filozofia. : ) Ciasteczka za to odwdzięczają nam się za ten minimalny wkład pracy świetnym smakiem – czasem aż ciężko przypilnować, żeby od razu, gorące nie znikały z talerza. : D

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/ryzanki-ciasteczka-ryzowe/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij