Ryżowe kotleciki z lubczykiem, pietruszką i żółtym serem

Ryżowe kotleciki to wspaniała obiadowa propozycja bezmięsna lub idealny dodatek do obiadu zamiast oklepanych ziemniaków.  : )

Lubczyk, „maga”, mleczeń… wspaniała, niezwykle aromatyczna roślina! Niegdyś w wierzeniach ludowych przypisywano mu wielką magiczną moc. I wielką choć niedocenioną moc ma… w kuchni. U mnie w domu stosowana nie tylko do rosołu, choć w nim obowiązkowa. 😉 Zachęcam do spróbowania nowych rzeczy z dodatkiem lubczyku! : )

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • kilka gałązek lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 50 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Studzimy. Lubczyk i pietruszkę dokładnie myjemy, drobno siekamy, żółty ser ścieramy na tarce o średnio grubych oczkach. Do ostudzonego ryżu dodajemy jajko, zioła i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy tyle bułki tartej, żeby dało się uformować zgrabne kotleciki. Podczas formowania możemy włożyć do środka dodatkowo kawałek żółtego sera – w takich kotlecikach jedzonych na ciepło ser będzie się przyjemnie ciągnął. W osobnej miseczce lub głębszym talerzyku przygotowujemy bułkę tartą do panierowania. Uformowane ryżowe kotleciki delikatnie panierujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Możemy podawać z dipem jogurtowo-koperkowym.

ryżowe kotleciki

ryżowe kotleciki

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz