Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Taka błyskawiczna sałatka z tuńczykiem to wynik szybkiej inwencji twórczej przy konstruowaniu nowego dania z lodówkowych resztek. : ) Czasem takie braki zakupowe potrafią być bardzo twórcze, takim sposobem powstała ta pyszna sałatka z tuńczyka, która idealnie sprawdzi się sama ale także jako dodatek – kolejne danie z jej użyciem zobaczycie już jutro! : D

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g ryżu
  • meksykańska mieszanka warzyw z puszki (fasola czerwona i biała, marchewka, groszek, kukurydza, papryka)
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Warto przygotować go kilka godzin wcześniej, lub dzień wcześniej i zostawić w pojemniczku pod przykryciem. Tuńczyka i warzywa odcedzamy, dodajemy do ryżu. Dodajemy majonez – i tu ciężko jest podać dokładne proporcje, ponieważ każdy lubi inną ilość w takich sałatkach, zróbcie ją tak, żeby miała konsystencję, która Wam odpowiada. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

sałatka z tuńczykiem

Smacznego! : )

4 comments

Dodaj komentarz