Taka błyskawiczna sałatka z tuńczykiem to wynik szybkiej inwencji twórczej przy konstruowaniu nowego dania z lodówkowych resztek. Czasem takie braki zakupowe potrafią być bardzo twórcze, takim sposobem powstała ta pyszna sałatka z tuńczyka, która idealnie sprawdzi się sama ale także jako dodatek – zobacz tutaj!

Składniki (sałatka z tuńczykiem dla 2 osób):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g ryżu
  • meksykańska mieszanka warzyw z puszki (fasola czerwona i biała, marchewka, groszek, kukurydza, papryka)
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Warto przygotować go kilka godzin wcześniej, lub dzień wcześniej i zostawić w pojemniczku pod przykryciem.
  • Tuńczyka i warzywa odcedzamy, dodajemy do ryżu.
  • Dodajemy majonez – i tu ciężko jest podać dokładne proporcje, ponieważ każdy lubi inną ilość w takich sałatkach, zróbcie ją tak, żeby miała konsystencję, która Wam odpowiada.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email