Mój pierwszy smażony kotlet schabowy bez panierki. Przyznam szczerze, że od dzisiaj jestem ich wielką fanką i nie wiem czy w najbliższym czasie wrócę do tradycyjnych schabowych. ; ) Dzięki temu, że pozbyliśmy się niezwykle chłonącej tłuszcz panierki całe danie staje się bardzo mało kaloryczne. Zdrowo, pysznie i dietetycznie, czego chcieć więcej?  Jak dla mnie numer jeden, powtarzany niezliczoną ilość razy od momenty odkrycia. : )

 

Składniki na smażony kotlet schabowy bez panierki:

  • schab
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1,5 marchewki
  • kawałek pora
  • buraczki (u mnie starte na bardzo drobniutkiej tarce)
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  • Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
  • Por kroimy w talarki lub półtalarki.
  • Ogórka myjemy, obieramy, wycinamy środki z pestkami, a pozostałą część kroimy w słupki.
  • Zagotowujemy wodę w garneczku, następnie dodajemy do niej odrobinę cukru, żeby marchewka nie była gorzka po ugotowaniu.
  • Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i gotujemy około 2 minutki, następnie odcedzamy i wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą, żeby zahamować proces gotowania.
  • Porcję schabu rozbijamy, odcinamy błonki i warstwę tłuszczu.
  • Przyprawiamy według uznania ulubioną przyprawą, polecam na przykład do gyrosa.
  • Schabowy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż mięso dobrze się zetnie i lekko przyrumieni.
  • Do mięsa dorzucamy pokrojony por i przykrywamy, na koniec podduszając chwilę na małym ogniu.
  • Podając możemy przybrać świeżymi ziołami – kotlet schabowy sprawdzi się idealnie na tradycyjny, polski, niedzielny obiad.

smażony kotlet schabowy bez panierki

schabowy

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email