Smażony kotlet schabowy bez panierki z blanszowaną marchewką

Mój pierwszy kotlet schabowy bez panierki. Przyznam szczerze, że od dzisiaj jestem ich wielką fanką i nie wiem czy w najbliższym czasie wrócę do tradycyjnych schabowych. ; ) Dzięki temu, że pozbyliśmy się niezwykle chłonącej tłuszcz panierki całe danie staje się bardzo mało kaloryczne. Zdrowo, pysznie i dietetycznie, czego chcieć więcej?  Jak dla mnie numer jeden, powtarzany niezliczoną ilość razy od momenty odkrycia. : )

Składniki:

  • schab
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1,5 marchewki
  • kawałek pora
  • buraczki (u mnie starte na bardzo drobniutkiej tarce)
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Por kroimy w talarki lub półtalarki.Ogórka myjemy, obieramy, wycinamy środki z pestkami, a pozostałą część kroimy w słupki. Moja marchewka do najmłodszych nie należała dlatego zagotowując wodę w garneczku dodałam do niej odrobinę cukru, żeby marchewka nie była gorzka po ugotowaniu. Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i gotujemy około 2 minutki, następnie odcedzamy i wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą, żeby zahamować proces gotowania. Tak przygotowana marchewka będzie lekko podgotowana jednak w środku ciągle chrupiąca i jędrna.

Porcję schabu rozbijamy, odcinamy błonki i warstwę tłuszczu. Przyprawiamy według uznania ulubioną przyprawą do gyrosa. Schabowy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż mięso dobrze się zetnie i lekko przyrumieni. Do mięsa dorzucamy pokrojony por i przykrywamy, podduszając chwilę na małym ogniu.

Podając możemy przybrać świeżymi ziołami – kotlet schabowy sprawdzi się idealnie na tradycyjny, polski, niedzielny obiad. Ja na diecie przestałam go sobie odmawiać, tylko przygotowuję go w lekko zmienionej formie. : D

schabowy

schabowy

schabowy

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz