Sernik królewski

Sernik, który robi moja mama, moja ciocia, żona mojego kuzyna… i kocha go cała rodzina, włącznie ze mną! : ) Narobić się przy nim trzeba co nie miara (mowa tu o tarciu konkretnie) jednak smak tego sernika rekompensuje trudy. : ) Uwielbiam kakaowe ciasta i tutaj też nie ma wyjątku.

Ten sernik ma bardzo wdzięczną nazwę, choć pojęcia bladego nie mam skąd się ona wzięła. Choć wygląda bardzo dostojnie – zwłaszcza posypany cukrem pudrem. : ) Zapraszam wszystkich na przepis – mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i być może kiedyś skusicie się, żeby go wypróbować. A może już znacie ten przepis i gościł choć raz na Waszym stole? : )

 

Składniki (na 1 dużą blachę):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 kg sera tłustego lub półtłustego
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 6-10 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • rodzynki
  • olejek cytrynowy lub cytryna

 

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, margaryny, kakao, proszku do pieczenia i mleka zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, żeby nie rozpuszczało się w rękach. Ciasto można przygotować dzień wcześniej. : )

Przygotowanie masy serowej rozpoczynamy od zmielenia sera lub przeciśnięcia go przez praskę przynajmniej dwukrotnie.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do sera razem z margaryną, mąką, budyniem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, cytryną do smaku. Całą masę miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Białka osobno ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą na sernik.

Rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie odsączamy dokładnie, oprószamy mąką i dodajemy do masy.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy jedną porcję przygotowanego wcześniej ciasta (to może być bardzo trudne zadanie, polecam robić to przez rękawice kuchenne, żeby nie odmrozić rąk). Na ciasto wykładamy masę serową, następnie ścieramy drugą porcję ciasta tworząc wierzch sernika.

Sernik królewski pieczemy przez około 1,5 godziny w 180ºC. Ciasto można przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby się nie przypaliło. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

sernik

sernik

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/sernik-krolewski/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij