Sernik na zimno

Sernik na zimno to jedna z najczęstszych słodkości pojawiających się na naszym stole – przygotowuje się szybko, jest smaczny, słodki i smakuje u nas każdemu. : ) Pojawiają się różne wariacje w postaci herbatników (poukładanych w różne ilości warstw) oraz smakowe, kolorowe galaretki – czasem z dodatkami różnych owoców. Jako, że jestem totalnym sernikozjadaczem jestem w szoku, że na blogu przepis na moje ulubione ciasto bez pieczenia jeszcze się nie pojawił. : ) Taki sernik śmiało można przygotować w formie deseru – w słoiczku lub pucharku, będzie nie tylko smacznym deserem ale także ciekawą ozdobą stołu. : )

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • herbatniki (zależnie od ilości warstw)
  • 2 galaretki w ulubionym smaku (u mnie cytrynowe)

 

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem dodając po kolei po jednym żółtku oraz 1 całe jajko. Ser zależnie od konsystencji i rodzaju sera albo dodajemy od razu (sery „wiaderkowe”, sernikowe) lub mielimy przynajmniej dwukrotnie i następnie dodajemy (twarogowe). Ciągle ucierając dodajemy po 1 łyżce sera aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy chwilę do napęcznienia. Po tym czasie lekko podgrzewamy (NIE zagotowujemy, bo może stracić swoje właściwości żelujące!) w mikrofali lub na małym gazie i zostawiamy do przestygnięcia. Miksując żelatynę mieszamy z masą serową (dodając powoli, schłodzoną, żeby nie porobiły się grudki).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na niej herbatniki tak, by pokryć całe dno. Na herbatniki wylewamy masę serową (możemy zrobić 2 warstwy – herbatniki, ser, herbatniki, ser – u mnie pod galaretką pojawiła się jeszcze dodatkowa warstwa herbatników). Ciasto schładzamy w lodówce aż stężeje.

Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, wlewamy na wierzch sernika i odstawiamy do stężenia na minimum 4 godziny, najlepiej na cała noc.

sernik na zimno

sernik na zimno

sernik na zimno

sernik na zimno

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/sernik-na-zimno/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij