Sernik na zimno to jedna z najczęstszych słodkości pojawiających się na naszym stole – przygotowuje się szybko, jest smaczny, słodki i smakuje u nas każdemu. Pojawiają się różne wariacje w postaci herbatników (poukładanych w różne ilości warstw) oraz smakowe, kolorowe galaretki – czasem z dodatkami różnych owoców. Taki sernik śmiało można przygotować w formie deseru – w słoiczku lub pucharku, będzie nie tylko smacznym deserem ale także ciekawą ozdobą stołu. 

Składniki na sernik na zimno:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • herbatniki (zależnie od ilości warstw)
  • 2 galaretki w ulubionym smaku (u mnie cytrynowe)

Przygotowanie:

  • Margarynę ucieramy z cukrem dodając po kolei po jednym żółtku oraz jedno całe jajko.
  • Zależnie od konsystencji i rodzaju sera dodajemy od razu (sery “wiaderkowe”, sernikowe) lub mielimy przynajmniej dwukrotnie i następnie dodajemy (twarogowe).
  • Ciągle ucierając dodajemy po 1 łyżce sera aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Żelatynę zalewamy mlekiem, następnie odstawiamy chwilę do napęcznienia.
  • Po tym czasie lekko podgrzewamy (NIE zagotowujemy, bo może stracić swoje właściwości żelujące!) w mikrofali lub na małym gazie i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Miksując żelatynę mieszamy z masą serową (dodając powoli, schłodzoną, żeby nie porobiły się grudki).
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Następnie układamy na niej herbatniki tak, by pokryć całe dno.
  • Na herbatniki wylewamy masę serową. Możemy zrobić 2 warstwy – kolejno herbatniki, ser, herbatniki, ser. U mnie pod galaretką pojawiła się jeszcze dodatkowa warstwa herbatników.
  • Ciasto schładzamy w lodówce aż stężeje.
  • Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
  • Wlewamy na wierzch sernika i odstawiamy do stężenia na minimum 4 godziny, najlepiej na cała noc.

sernik na zimno

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email