Sernik wiedeński z krówką

Sernik wiedeński nie gości często w naszym domu. Tym razem jednak mama postanowiła postawić na coś mniej oczywistego i upiekła taki oto sernik. Na zdjęciach raczej nie prezentuje się najlepiej z powodu kilku popełnionych błędów podczas jego przygotowania (urósł niemal na dwukrotną wysokość blaszki i prawie wypadł nam z boku ; ). Był za to przepyszny i z pewnością będziemy go robić jeszcze nie raz – może nawet z małymi modyfikacjami. : )

 

Składniki (tortownica 24-26 cm):

  • 1 kg twarogu
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (lub cukier z prawdziwą wanilią)
  • 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Na kajmak:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Jak zwykle przy serniku – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę przynajmniej dwukrotnie, najlepiej trzy razy. Do sera dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietankę i mąkę, i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, i łączymy z masą serową mieszając delikatnie łyżką lub łopatką.

Przygotowujemy tortownicę – spód tortownicy najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę można też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Sernik przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki, pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Standardowo sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Do przygotowania kajmaku mleko i cukier umieszczamy w płaskim rondlu. Zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, aż masa zrobi się gęsta i nabierze beżowego koloru. Gotową masę ucieramy z masłem i jeszcze ciepłą smarujemy wierzch i boki sernika. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.

sernik wiedeński

sernik wiedenski

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/sernik-wiedenski/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij