Skrzydełka zapiekane w sosie barbecue (BBQ)

Gorące, pikantne skrzydełka w pysznej glazurze z sosu barbecue zapewnią nam kopa w chłodne jesienno-zimowe dni! Zdecydowanie polecam! Na pomysł zrobienia czegoś w tym stylu wpadłam przygotowując sos BBQ, zaimprowizowałam i twierdzę, że warto było! : )

 

Składniki (na 4 osoby):

  • 1 kg skrzydełek
  • sos barbecue
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy i delikatnie osuszamy (można odciąć końcówkę skrzydła). Układamy je w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy: obficie solą i pieprzem, połową obu papryk. Przyprawy dokładnie wcieramy w skrzydełka, na koniec polewamy sosem barbecue i ponownie wcieramy. Odwracamy i czynności powtarzamy – doprawiamy, smarujemy sosem i wcieramy. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek na połówki i dorzucamy do marynaty. Naczynie przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 4 godziny (można zostawić w lodówce na cała noc dla bardziej intensywnego smaku). Jeśli nie masz czasu skrzydełka możesz od razu włożyć do piekarnika.

skrzydełka w bbq

Zamarynowane mięso po kilku godzinach są gotowe do pieczenia. Grzejemy piekarnik do 200ºC. Cebulę i czosnek wyciągamy z brytfanki – ale nie wyrzucamy! Zdejmujemy folię, a skrzydełka wkładamy do piekarnika bez przykrycia. Pieczemy tak 40-45 minut. Po ok. 20 minutach otwieramy piekarnik i dorzucamy cebulę wraz z czosnkiem i pieczemy kolejne ok. 25 minut.

skrzydełka w bbq

skrzydełka bbq

skrzydelka bbq

 

 

Tak przygotowane ostre skrzydełka możemy podać jako pikantną przekąskę na przyjęciu lub zestawione na przykład z pieczonymi ziemniakami jako pożywny obiad. : )

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/skrzydelka-zapiekane-w-sosie-barbecue/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij