Gorące, pikantne skrzydełka w pysznej glazurze z sosu barbecue zapewnią nam kopa w chłodne jesienno-zimowe dni! Zdecydowanie polecam! Na pomysł zrobienia czegoś w tym stylu wpadłam przygotowując sos BBQ, zaimprowizowałam i twierdzę, że warto było! : )

 

Składniki (na 4 osoby):

  • 1 kg skrzydełek
  • sos barbecue
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy i delikatnie osuszamy (można odciąć końcówkę skrzydła). Układamy je w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy: obficie solą i pieprzem, połową obu papryk. Przyprawy dokładnie wcieramy w skrzydełka, na koniec polewamy sosem barbecue i ponownie wcieramy. Odwracamy i czynności powtarzamy – doprawiamy, smarujemy sosem i wcieramy. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek na połówki i dorzucamy do marynaty. Naczynie przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 4 godziny (można zostawić w lodówce na cała noc dla bardziej intensywnego smaku). Jeśli nie masz czasu skrzydełka możesz od razu włożyć do piekarnika.

skrzydełka w bbq

Zamarynowane mięso po kilku godzinach są gotowe do pieczenia. Grzejemy piekarnik do 200ºC. Cebulę i czosnek wyciągamy z brytfanki – ale nie wyrzucamy! Zdejmujemy folię, a skrzydełka wkładamy do piekarnika bez przykrycia. Pieczemy tak 40-45 minut. Po ok. 20 minutach otwieramy piekarnik i dorzucamy cebulę wraz z czosnkiem i pieczemy kolejne ok. 25 minut.

skrzydełka w bbq

skrzydełka bbq

skrzydelka bbq

 

 

Tak przygotowane ostre skrzydełka możemy podać jako pikantną przekąskę na przyjęciu lub zestawione na przykład z pieczonymi ziemniakami jako pożywny obiad. : )

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email