Ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem to błyskawiczna, łatwa w przygotowaniu przekąska, która nie jest za słodka, jest za to delikatna i krucha. : ) Idealne rozwiązanie do popołudniowej kawy, a przy tym są bardzo szybkie w przygotowaniu (jeśli zdecydujemy się na gotowe ciasto francuskie). : )

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2-4 łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Gotowe ciasto francuskie rozpakowujemy i rozwijamy na blacie. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Jajkiem dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta, następnie posypujemy równomiernie cukrem z cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku – należy je zawijać w dość zwarty sposób ale nie za ciasno, bo wtedy ciasto źle się upiecze od środka. Rulon kroimy ostrym nożem na około 1-1,5 cm plastry. Ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut, studzimy na kratce.

ślimaczki

ślimaczki

One comment

Dodaj komentarz