Sos (dip) czoskowo-koperkowy

Ostatnio strasznie polubiłam taki sos czosnkowo-koperkowy!  Pasuje do naprawdę wielu rzeczy o czym przekonacie się już w najbliższych dniach, mam dla Was specjalne propozycje z jego użyciem. : ) Dzisiaj jednak pojawi się przepis bazowy, który możecie modyfikować oraz którego możecie używać według Waszych pomysłów i preferencji – świetnie sprawdzi się do maczania pociętych w słupki warzyw, jako szybka przekąska. : )

Składniki:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 1-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Składniki, które podałam są mocno orientacyjne – jeśli wolicie bardziej czosnkowe sosy dodajcie więcej czosnku, jeśli mniej – ząbek śmiało wystarczy. Tak samo wygląda sytuacja z koperkiem, wszystko zależy od osobistych preferencji. : )

W misce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym tak, żeby nie było grudek. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Koperek dokładnie myjemy, drobno siekamy lub tniemy nożyczkami do ziół. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – najlepiej smakuje, kiedy odstoi trochę i smaki dokładnie się połączą. Możemy wstawić ten sos na około 30 min do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej. : ) Przechowujemy w chłodzie w zamkniętym pojemniku. Nie wiem ile tak sos postoi, bo robię go w małych ilościach i zjadamy go na bieżąco. : )

Smacznego! : D

3 comments

Dodaj komentarz