Sos pieczarkowy z kurczakiem i ryżem

Na sos pieczarkowy miałam ochotę od dawna… Jestem wielka fanką pieczarek i mogłabym śmiało powiedzieć, że to moje ulubione grzyby. W sumie, jedyne jakie jadam, choć w tym roku trochę bardziej się do grzybów przekonałam. : ) Można z nich wyczarować wspaniałe rzeczy, czego dowodem jest ten pyszny, aksamitny sos. : ) Idealny do ryżu, wspaniały z kurczakiem, sycący i smaczny – polecam pieczarkozjadaczom. : ) Danie nie jest zbyt kaloryczne za to bardzo łatwe i smaczne. : D

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż (u mnie na całość to jakieś 300-400 g ryżu)

 

Przygotowanie:

W międzyczasie przygotowując cała potrawę możemy ugotować ryż – zaoszczędzi nam to trochę czasu ale równie dobrze możemy go przygotować chwilę wcześniej. : )

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy i obsmażamy – możemy na masełku, możemy na odrobinie oleju ale równie dobrze można to zrobić na suchej patelni, musicie wybrać opcję, która najbardziej Wam odpowiada. : )

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy niezbyt drobno. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pieczarki aż lekko się zarumienią, a większość wody odparuje. Musimy pamiętać, żeby pieczarki od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliły. Wtedy dorzucamy jeszcze kurczaka, przykrywamy i chwilę razem dusimy (około 5 minut).W mleku rozpuszczamy mąkę tak, by nie było grudek, łączymy to razem ze śmietaną, lekko ubijamy i spienioną zalewamy pieczarki razem z kurczakiem. Nadszedł czas na dodanie odrobiny smaku – teraz doprawiamy sos wedle uznania i gotujemy chwilę, żeby mąka nie była surowa. Trwa to bardzo krótko i sos właściwie mamy gotowy. : D

Sos podajemy na gorąco, idealnie komponuje się z ryżem, choć pewnie z makaronem również się sprawdzi, i jest naprawdę sycący. : )

sos pieczarkowy

sos pieczarkowy

sos pieczarkowy

 

Jak dla mnie sos jest wprost idealny i z pewnością będzie gościł częściej na moim stole. : )

 

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz