Proszę! Wystarczy kilka prostych składników by w naszej kuchni powstał pyszny, mocno pieczarkowy sos, który świetnie dopasuje się do bardzo wielu smaków i dań lub śmiało będzie stanowił osobne danie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom pieczarek. 🙂 Mój Ukochany nie był przekonany, kiedy przedstawiłam mu mój pomysł na sos pieczarkowy – nadzwyczaj często sceptycznie podchodzi do moich kulinarnych eksperymentów i różnych nowości – jednak postanowił zmienić zdanie, kiedy sosu spróbował. 😀 Ja osobiście chętnie podałam sos w takiej formie dodając tylko podsmażoną, pokrojoną w kostkę i przyprawioną solą pierś z kurczaka – delikatnie wyróżniała się smakiem dzięki temu, że nie była duszona z sosem co dało całości nowy wymiar smaku. 🙂
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka (200 ml) śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (ja kroję ja najpierw na połówki, następnie w plasterki). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek drobno siekamy, trzemy na tarce lub przeciskamy przez praskę – co jest dla mnie zawsze najwygodniejszym wyjściem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy czosnek raz pieczarki i smażymy kilka minut, często mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zarumienione pieczarki solimy, dodajemy masło oraz natkę pietruszki smażymy przez około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy na patelnię śmietanę, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty można rozcieńczyć go wodą lub bulionem.
Ja swój sos podałam z makaronem spaghetti, świetnie będzie się komponował również z ryżem, kaszą lub jako dodatek do mięsnych obiadów z ziemniakami.
Smacznego! 😀
Bardzo apetycznie wygląda ten sos pieczarkowy! 🙂