Choć przez wiele lat szpinak przeceniany był w zdrowej diecie to warto pamiętać, że mimo wszystko jest bardzo zasłużony na tym polu. Warto dodać go do diety, choćby raz na jakiś czas. Moja propozycja na dziś to spaghetti szpinakowo-serowe – pyszne, ciągnące od żółtego sera, aromatyczne i po prostu pyszne. 🙂

Szpinak jest również bardzo dobry dla naszej urody. 🙂 Choć nie polecany w dużych ilościach ze względu na kwas szczawiowy – warto go wprowadzić do diety, przez wzgląd na jego właściwości przeciwdziałające wolnym rodnikom. 

Składniki (na 1 spaghetti szpinakowo-serowe):

  • 1 łyżka szpinaku
  • 1 łyżka sera typu feta
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła lub masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 plasterki żółtego sera
  • makaron spaghetti

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
  • Przygotowujemy szpinak dokładnie tak jak w przepisie na roladki z indyka ze szpinakiem.
  • Masło rozgrzewamy w rondelku, podsmażamy na nim szpinak razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę przez około 5 minut.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (z solą nie należy przesadzać, ponieważ feta jest serem bardzo słonym). Odstawiamy do ostudzenia.
  • Żółty ser kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z przestudzoną masą.
  • Podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia sera i dorzucamy makaron.
  • Całość podsmażamy, aż sos dokładnie pokryje makaron.

Podajemy na gorąco – samo lub z ulubionymi dodatkami. U mnie wylądowało na stole razem z duszoną karkówką.

spaghetti szpinakowo-serowe

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email