Spaghetti ze słodko-kwaśnym sosem chilli

Dzisiejszy obiad był wynikiem wielkiej improwizacji i konstruowania „czegoś” z tego co znajdowało się w lodówce. : ) Może nie do końca prawdziwy sos słodko kwaśny ale właściwie brakowało mu do tego tylko ananasa (którą to wersję na pewno też kiedyś wypróbuję). Ten brak za to rekompensowało mi ostre chilli, które znacznie pogłębiło smak tego sosu i z pewnością wrócę do niego jeszcze nie raz, być może nawet zamykając go w słoiczki, żeby co chwilę nie stać przy kuchni. ; )

 

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 średnie pomidory
  • 0,5 średniej marchewki
  • kawałeczek pora
  • 0,5 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1/8 łyżeczki curry
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego (u mnie z wina białego)
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • ok. 2 łyżki wody z kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • odrobina oleju lub masła klarowanego do smażenia
  • makaron spaghetti
  • starty żółty ser do posypania

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, smażymy i kroimy w kostkę (lub kroimy w kostkę i dopiero smażymy – jak kto woli). Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w słupki i szybko blanszujemy. Jak to zrobić możecie się dowiedzieć TUTAJ. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Por kroimy według uznania. Cebulkę drobno siekamy, czosnek siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulkę razem z czosnkiem. Do zeszklonej cebulki dodajemy paprykę ostrą i słodką i podsmażamy jeszcze chwilkę. Dodajemy pomidory i gotujemy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną i się rozpadną, tworząc sos (ja ze swoich pomidorów wycięłam pesteczki, ponieważ nie lubię ich w sosach; poza tym sam sos jest wtedy mniej wodnisty i wymaga mniej pracy z odparowywaniem). Kiedy pomidory się rozgotują dodajemy pozostałe przyprawy, ocet, sok z cytryny, marchewkę, por i kukurydzę razem z wodą z puszki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut. podajemy z makaronem lub ryżem. U mnie sos pełnił rolę sosu do spaghetti i podałam całość posypaną startym żółtym serem.

spaghetti

 

 

Smacznego. : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/spaghetti-z-sosem-chilli/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij