Takie bezglutenowe placuszki to wspaniała propozycja śniadaniowa! Są naprawdę smaczne, sycące, a kryjące się w nich składniki to samo zdrowie, więc możemy je zjeść z pełną świadomością, że robimy dla siebie coś naprawdę dobrego. : ) Sok z buraków zawiera wiele cennych składników, siemienia nie trzeba dłużej wychwalać, a chia – czyli szałwia hiszpańska – należy do tzw. superfoods. : ) Ponadto – dzięki burakom placuszki mają tak wspaniały kolor, że nie zdziwiłabym się gdyby nie oparły im się nawet dziecięce niejadki. : ) Wyglądają wspaniale, smakują wspaniale, a organizm na pewno podziękuje Wam za to zdrowe doładowanie z samego rana. : )

Rozpoczynamy tydzień z plackami! : D

 

Składniki na bezglutenowe placuszki:

  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka zmielonego ostropestu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki soku z buraków (domowego lub dobrej jakości bez cukru)
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Rozbijamy jajko oddzielając białko od żółtka.
  • Żółtko jajka wrzucamy do miseczki.
  • Do żółtka dodajemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane, ostropest, cukier, nasiona chia, oraz sok z buraków.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany – w razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąki, lub jeśli zbyt gęste dolać wody/mleka/soku z buraków.
  • Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 1 łyżkę piany przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta, i dokładnie mieszamy, żeby napowietrzyć ciasto.
  • Następnie przekładamy resztę piany i całość delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
  • Placuszki smażymy od razu na dobrze rozgrzanej, suchej teflonowej patelni (w razie konieczności możecie dodać odrobinę oleju np. kokosowego lub masła), do zarumienienia z obu stron.
  • Placuszki najlepiej podawać ze słodkimi dodatkami, bo same nie zawierają dużo cukru – moja propozycja to dżem aroniowy oraz sezam.

placki omletowe

bezglutenowe placuszki

bezglutenowe placuszki

bezglutenowe placuszki

bezglutenowe placuszki

bezglutenowe placuszki

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email