Czasem jest tak, że rano bardzo nie chcemy wstawać z łóżka – te placuszki to propozycja dla tych, którzy lubią dłużej “poleżakować”. Przygotowuje się je bardzo szybko, smażenie to raptem 3 minutki, a dostarczą nam niezbędnej energii i witamin na dobry początek dnia. : )

Nie wiem czy orientujecie się czym jest młody jęczmień i co dobrego wnosi do naszej diety – bardzo chętnie przygotuję taki wpis, dajcie tylko znać w komentarzach. : )

Dzisiaj zapraszam Was również na mój kanał na YouTube, gdzie zobaczycie jak wygląda cały proces przygotowywania takich placków! : )

Składniki (1 duża porcja lub 2 małe):

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • mleko lub woda

Dodatkowo:

  • 1 pomarańcza
  • biały ser
  • syrop klonowy
  • 1 łyżeczka pestek z dyni

Przygotowanie:

Przygotowanie placków to zawsze banalna sprawa – do miski wbijamy jajko, lekko rozbełtujemy, dodajemy mąkę, siemię lniane, sezam, jęczmień, płatki owsiane, cukier brązowy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, dodajemy do pozostałych składników. Placuszki możemy przygotować zarówno na mleku, jak i w wersji bardziej dietetycznej – na wodzie. Celowo zostawiłam składniki płynne na koniec, ponieważ zawsze dodaję je “na oko” – wlewamy tyle płynu, żeby po dokładnym wymieszaniu osiągnąć konsystencję gęstej śmietany lub ciasta naleśnikowego. Placki z tego przepisu nie rosną – nie ubijamy osobno jajka ani nie dodajemy żadnych polepszaczy. : )

Placki smażymy najlepiej na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. : )

placki

placki

placki

placki

placki

placki

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email