Strucla z makiem to jedno z moich ulubionych Świątecznych ciast! Uwielbiam makowce, tym bardziej, ze nie jem ich zbyt często. Na stole częściej goszczą u mnie wszelkiego rodzaju serniki. Ta strucla zwyczajnie nie ma prawa się nie udać – jeśli będziecie trzymać się wskazówek i proporcji przekonacie się, że to najlepszy zawijaniec makowy na cieście drożdżowym. : ) Niestety moje w tym roku popękały – zbuntowały się, nie chciały być piękne ale cóż im zrobić… są po prostu przepyszne. : )

 

Składniki (na 4 strucle):

  • 900 g mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek masła
  • 1 puszka masy makowej
  • 1-2 białka

 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku, mleko podgrzewamy. Połowę mleka mieszamy z masłem, reszta posłuży do wykonania zaczynu z drożdży. Mąkę przesiewamy do miski. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy resztę mleka i 1 łyżkę cukru. Zaczyn mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy na 15 minut. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy szczyptę soli i resztę cukru, mąkę i wlewamy masło z mlekiem, dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy. Białka lekko roztrzepujemy widelcem, żeby rozluźnić ich konsystencję. Ciasto smarujemy białkiem, kładziemy na nim nadzienie i zawijamy.

strucla

strucla

Gotowe strucle odstawiamy na 15 minut. Strucle smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy z wierzchu przygotowaną wcześniej kruszonką (przepis znajdziecie TUTAJ). Pieczemy przez około 30-40 minut w 180°C.

strucla

strucla

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email