Szybkie wrapy obiadowe z kurczakiem

Dzisiaj mam dla Was pomysł na błyskawiczne obiadowe wrapy – na ciepło, z lekkim sosem czosnkowym i kurczakiem. Reszta to zwyczajnie to co miałam aktualnie w lodówce ale to połączenie tak mi się spodobało, że koniecznie chciałam się z Wami nim podzielić. : )

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 4 placki tortilla
  • 1 papryka czerwona
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 średni pomidor
  • ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Jeśli używamy jakichś przypraw najlepiej jest kurczaka przygotować wcześniej, przyprawić i zostawić na kilka godzin, żeby mięso nabrało smaku. Ja zazwyczaj przygotowuję go około 30 minut wcześniej bo nie mam więcej czasu. : ) Także wracając do sedna – ja swojego kurczaka hojnie obsypuję ulubioną przyprawą do kurczaka, dosalam lekko, skrapiam kilkoma kroplami oleju i odstawiam chwilę, żeby przeszedł przyprawami.

Warzywa bardzo dokładnie myjemy, z papryki musimy wyjąć pestki, następnie kroimy ją na podłużne paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, następnie kroimy według uznania – ja w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i gdy nie nagrzeje wrzucamy kurczaka – obsmażamy szybko na mocnym ogniu, żeby mięso nie było suche, następnie zmniejszamy grzanie i smażymy aż będzie rumiany z każdej strony.

Przygotowujemy szybki, dietetyczny sos czosnkowy – w miseczce mieszamy jogurt z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Placki tortilla podgrzewamy przez pół minuty na patelni lub wrzucamy na 10-20 sekund do mikrofali, żeby tylko je troszkę podgrzać, i żeby nie łamały się podczas zwijania. : ) Środek placka smarujemy łyżką sosu czosnkowego, następnie układamy na środku mięso, paprykę, ogórki i pomidory – wrapy są genialne, możecie dodać do nich co Wam się tylko podoba, ta mieszanka jest jednak godna uwagi! : ) Na wierzch możemy polać jeszcze ciut sosu. I teraz mamy 3 opcje podania – wrapy możemy podać „zimne” czyli najbardziej an szybko,można je również zabrać ze sobą poza dom. : ) Ja często z lenistwa podgrzewam je chwilkę w mikrofali, jednak gdy przygotowujemy je z Lubym to zazwyczaj na wypasie – wrapy zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika – takie są zdecydowanie najlepsze i dłużej trzymają ciepło. : ) wybór należy do Was. : )

wrap

wrapy

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/szybkie-wrapy-obiadowe/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij