Tiramisu ze śmietaną

Tiramisú to tradycyjny włoski deser, którego podstawą są nasączone mocną kawą i Amaretto biszkopty oraz krem z serka mascarpone. Tradycyjnie krem do tiramisú przygotowuje się z użyciem żółtek jajek – tak jak w TYM przepisie na Tradycyjne Tiramisu – ja proponuję jednak wersję trochę delikatniejszą, w której krem ma bardziej trwałą i gęstą konsystencję. Ja takie lubię najbardziej. Uważam też, że ta wersja jest idealną bazą do dodatków, które możemy połączyć z tym deserem, o czym mam nadzieję wkrótce się przekonacie. : )

Ten przepis to najlepsze tiramisú ze śmietaną! Z gęstym kremem, delikatne, idealnie słodkie, po prostu moje ulubione! : D Zazwyczaj przygotowuję je szklanym żaroodpornym naczyniu lub plastikowym pojemniku – żeby było łatwiejsze w transporcie, kiedy jadę do rodziny. : ) U mnie zawsze w wersji bezalkoholowej bo takie smakuje mi zdecydowanie najbardziej. : )

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 100-150 g podłużnych biszkoptów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 mała filiżanka espresso
  • 50 g likieru Amaretto lub rumu (można pominąć, wtedy potrzeba 2x więcej kawy)
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

W szklanej misce ubijamy śmietankę. Dzięki szklanemu naczyniu śmietanka będzie mniej kapryśna i szybciej się ubije – na plastiku często pozostaje lekko tłusta powłoka, która przeszkadza w ubijaniu śmietany czy piany z białek. Do sera mascarpone dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo ubitą wcześniej śmietanę delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką, żeby nie opadła.

W miseczce łączymy likier i kawę, maczamy w nich krótko biszkopty i układamy na dnie szklanego, prostokątnego naczynia ściśle, jako pierwszą warstwę – wykorzystujemy tylko połowę naszych biszkoptów. Na warstwę biszkoptów układamy połowę kremu mascarpone. Na krem ponownie wykładamy nasączone kawą biszkopty i kolejną porcję kremu. Tak przygotowane tiramisú wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i było zwarte. Tuż przed podaniem deser posypujemy obficie gorzkim kakao. podajemy oczywiście schłodzone. : )

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz