Tiramisú to tradycyjny włoski deser, którego podstawą są nasączone mocną kawą i Amaretto biszkopty oraz krem z serka mascarpone. Tradycyjnie krem do tiramisú przygotowuje się z użyciem żółtek jajek – tak jak w TYM przepisie na Tradycyjne Tiramisu – ja proponuję jednak wersję trochę delikatniejszą, w której krem ma bardziej trwałą i gęstą konsystencję. Ja takie lubię najbardziej. Uważam też, że ta wersja jest idealną bazą do dodatków, na przykład owoców. Ten przepis to najlepsze tiramisu ze śmietaną! Z gęstym kremem, delikatne, idealnie słodkie, po prostu moje ulubione. Zazwyczaj przygotowuję je w szklanym, żaroodpornym naczyniu lub w pojemniku – żeby było łatwiejsze w transporcie, kiedy jadę do rodziny. U mnie zawsze w wersji bezalkoholowej bo takie smakuje mi zdecydowanie najbardziej.

Składniki (na 4-6 porcji tiramisu ze śmietaną):

  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 100-150 g podłużnych biszkoptów
  • 50 g cukru pudru (może być z ksylitolu)
  • 1 mała filiżanka espresso
  • 50 g likieru Amaretto lub rumu (można pominąć, wtedy potrzeba 2x więcej kawy)
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
  • W szklanej misce ubijamy śmietankę. Dzięki szklanemu naczyniu śmietanka będzie mniej kapryśna i szybciej się ubije – na plastiku często pozostaje lekko tłusta powłoka, która przeszkadza w ubijaniu śmietany czy piany z białek.
  • Do sera mascarpone dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
  • Do masy dodajemy stopniowo ubitą wcześniej śmietanę, delikatnie mieszając, żeby nie opadła.
  • W miseczce łączymy likier i kawę, maczamy w nich krótko biszkopty i układamy na dnie naczynia. Jako pierwszą warstwę wykorzystujemy tylko połowę naszych biszkoptów.
  • Na warstwę biszkoptów układamy połowę kremu mascarpone.
  • Na krem ponownie wykładamy nasączone kawą biszkopty i kolejną porcję kremu.

Wskazówki:

Tak przygotowane tiramisú wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i było zwarte. Tuż przed podaniem deser posypujemy obficie gorzkim kakao.

Przed podaniem deser można przybrać świeżymi owocami, do dekoracji idealna będzie też czekolada lub karmelowe nitki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email