Tłusty Czwartek – 8 świetnych przepisów na tłustoczwartkowe słodkości

Tłusty wpis przed Wami moi drodzy! : D Ostatnio przez cały poprzedni tydzień zbierałam i testowałam dla was przepisy na Tłusty Czwartek – cały ten czas z myśląc o dniu dzisiejszym. : )

 

Tłusty Czwartek jest ostatnim czwartkiem przed wielkim postem – dniem, w który możemy sobie trochę pofolgować, bo to ostatnie dni karnawału. To jedyny taki wyjątkowy dzień, w którym dozwolone jest obżarstwo – i to nie byle jakie! : ) Zjedzenie pączka lub innego tłustoczwartkowego przysmaku wedle wierzeń i tradycji zagwarantować ma nam pomyślny rok, a tego nigdy za wiele! Zgodnie z tradycją unikanie pączków w tłusty czwartek może skutkować brakiem powodzenia i pomyślności również w dalszym życiu. Na ten jeden dzień można więc zarzucić dietę, przygotować mały cheat meal lub przygotować jedną z bardziej dietetycznych przekąsek. : )

Dzień ten jest świętem ruchomym, zależnym od Wielkanocy, wypada zawsze pomiędzy 30 stycznia, a 4 marca. : )

Ostatnie dni karnawału na świecie obchodzi się trochę inaczej i często w innych terminach (we wtorek prze środą popielcową na przykład), wszystkie jednak powiązane są ze sobą pysznymi, słodkościami wokół których kręcą się ostatnie dni przed Wielkim Postem. : )

 

Lista 8 przepisów idealnych na Tłusty Czwartek:

 

  • Churros

CHURROS to hiszpańska przekąska z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu, która podawana jest najczęściej posypana cukrem pudrem lub/oraz z dodatkiem sosu czekoladowego. Przepyszne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku pałeczki są poniekąd kompromisem między eklerkami i ptysiami, a faworkami czy pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu. : )

 

 

  • Eklerki z kremem budyniowym

eklerkiEKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM to wspaniały deser. Ciasto jest lekkie i puszyste, a połączenie go z gęstym, słodkim kremem budyniowym wprost idealne. Dopełnieniem po prostu idealnym jest lekki cukier puder lub… polewa czekoladowa! : )

 

 

  • Faworki tradycyjne

faworkiFAWORKI TRADYCYJNE, czyli takie na śmietanie, z dodatkiem spirytusu lub octu, idealnie cienkie, kruche, chrupiące, wprost rozpływające się w ustach! : ) Nazywane też chrustem lub chruścikami w niektórych kręgach. Najlepsze posypane obficie cukrem pudrem, bo ciasto do ich przygotowania jest zupełnie niesłodkie – nie przeszkadza im to w byciu jedną z najsmaczniejszych przekąsek na stole! : )

 

 

  • Kokardki na piwie

kokardkiKOKARDKI NA PIWIE to alternatywa dla naszych tradycyjnych faworków, o których wspomniałam wcześniej. Są trochę bardziej twarde ale nadal kruche. Alkohol nie jest wyczuwalny, wyparowuje w procesie smażenia na głębokim tłuszczu, no i są przeurocze, prawda? : D

 

 

  • Pączki na serku homogenizowanym

pączkiPĄCZKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM – chwalone przez wielu, ja poznałam je dzięki mojej przyszłej teściowej – wspaniałe, delikatne, czasem nie umiem się od nich oderwać. ; ) Z pewnością będę jeszcze kombinować z recepturą, żeby wycisnąć z nich 200% możliwości ale już an tym etapie są genialne! : )

 

 

  • Pączki pieczone

pączkiPĄCZKI PIECZONE to moje dietetyczna wariacja na temat tradycyjnych pączków z marmoladą różaną. Dzięki tamu, że pieczemy je w piekarniku, a nie smażymy na głębokim oleju ich kaloryczność znacznie się zmniejsza, co bywa przydatne jeśli (jak ja) jesteście aktualnie na diecie. Mój faworyt! Przepyszne, delikatne, ze wspaniałym nadzieniem i błyszczącą skórką – idealne i moje ulubione od tej chwili! : )

 

 

  • Profiterolki (ptysie) z bitą śmietaną

ptysiePROFITEROLKI Z BITĄ ŚMIETANĄ to takie nasze malutkie ptysie. : ) Ten deser swój początek ma we Francji – mamy więc poza Churros kilka międzynarodowych akcentów. Wspaniale sprawdzą się na dzień spędzany we dwoje – idealne na jeden kęs.

 

 

 

  • Rożki z jabłkami z ciasta twarogowego

rożkiROŻKI Z CIASTA TWAROGOWEGO powinny… być ładniejsze i bardziej rożkowe niż te na zdjęciu (we wpisie odsyłam do oryginalnego przepisu). Moje jednak wyszły jak wyszły, a smakiem zachwyciły wszystkich domowników. Sprawdziłam nawet, że dobrze znoszą mrożenie, więc zawsze możecie przygotować ich trochę więcej i zjeść za jakiś czas – warto! Moje wyszły podobne do ciasta półfrancuskiego, które się listkuje ale jest lekko kruche i rozpływa się w ustach. Cudowne ciastka. : )

 

 

 

 

Podobno jeśli chodzi o pączki to te jedzone w Tłusty Czwartek nie tuczą ale… kto je tam wie, lepiej na zimne dmuchać. ; ) Dlatego ja w tym roku nie szaleję, jeśli będę miała ochotę na więcej to z pewnością przygotuję Pączki Pieczone, a następnie pójdę pobiegać. : D

 

 

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz