Tłusty Czwartek – 8 świetnych przepisów na tłustoczwartkowe słodkości

Tłusty wpis przed Wami moi drodzy! : D Ostatnio przez cały poprzedni tydzień zbierałam i testowałam dla was przepisy na Tłusty Czwartek – cały ten czas z myśląc o dniu dzisiejszym. : )

 

Tłusty Czwartek jest ostatnim czwartkiem przed wielkim postem – dniem, w który możemy sobie trochę pofolgować, bo to ostatnie dni karnawału. To jedyny taki wyjątkowy dzień, w którym dozwolone jest obżarstwo – i to nie byle jakie! : ) Zjedzenie pączka lub innego tłustoczwartkowego przysmaku wedle wierzeń i tradycji zagwarantować ma nam pomyślny rok, a tego nigdy za wiele! Zgodnie z tradycją unikanie pączków w tłusty czwartek może skutkować brakiem powodzenia i pomyślności również w dalszym życiu. Na ten jeden dzień można więc zarzucić dietę, przygotować mały cheat meal lub przygotować jedną z bardziej dietetycznych przekąsek. : )

Dzień ten jest świętem ruchomym, zależnym od Wielkanocy, wypada zawsze pomiędzy 30 stycznia, a 4 marca. : )

Ostatnie dni karnawału na świecie obchodzi się trochę inaczej i często w innych terminach (we wtorek prze środą popielcową na przykład), wszystkie jednak powiązane są ze sobą pysznymi, słodkościami wokół których kręcą się ostatnie dni przed Wielkim Postem. : )

 

Lista 8 przepisów idealnych na Tłusty Czwartek:

 

  • Churros

CHURROS to hiszpańska przekąska z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu, która podawana jest najczęściej posypana cukrem pudrem lub/oraz z dodatkiem sosu czekoladowego. Przepyszne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku pałeczki są poniekąd kompromisem między eklerkami i ptysiami, a faworkami czy pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu. : )

 

 

  • Eklerki z kremem budyniowym

eklerkiEKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM to wspaniały deser. Ciasto jest lekkie i puszyste, a połączenie go z gęstym, słodkim kremem budyniowym wprost idealne. Dopełnieniem po prostu idealnym jest lekki cukier puder lub… polewa czekoladowa! : )

 

 

  • Faworki tradycyjne

faworkiFAWORKI TRADYCYJNE, czyli takie na śmietanie, z dodatkiem spirytusu lub octu, idealnie cienkie, kruche, chrupiące, wprost rozpływające się w ustach! : ) Nazywane też chrustem lub chruścikami w niektórych kręgach. Najlepsze posypane obficie cukrem pudrem, bo ciasto do ich przygotowania jest zupełnie niesłodkie – nie przeszkadza im to w byciu jedną z najsmaczniejszych przekąsek na stole! : )

 

 

  • Kokardki na piwie

kokardkiKOKARDKI NA PIWIE to alternatywa dla naszych tradycyjnych faworków, o których wspomniałam wcześniej. Są trochę bardziej twarde ale nadal kruche. Alkohol nie jest wyczuwalny, wyparowuje w procesie smażenia na głębokim tłuszczu, no i są przeurocze, prawda? : D

 

 

  • Pączki na serku homogenizowanym

pączkiPĄCZKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM – chwalone przez wielu, ja poznałam je dzięki mojej przyszłej teściowej – wspaniałe, delikatne, czasem nie umiem się od nich oderwać. ; ) Z pewnością będę jeszcze kombinować z recepturą, żeby wycisnąć z nich 200% możliwości ale już an tym etapie są genialne! : )

 

 

  • Pączki pieczone

pączkiPĄCZKI PIECZONE to moje dietetyczna wariacja na temat tradycyjnych pączków z marmoladą różaną. Dzięki tamu, że pieczemy je w piekarniku, a nie smażymy na głębokim oleju ich kaloryczność znacznie się zmniejsza, co bywa przydatne jeśli (jak ja) jesteście aktualnie na diecie. Mój faworyt! Przepyszne, delikatne, ze wspaniałym nadzieniem i błyszczącą skórką – idealne i moje ulubione od tej chwili! : )

 

 

  • Profiterolki (ptysie) z bitą śmietaną

ptysiePROFITEROLKI Z BITĄ ŚMIETANĄ to takie nasze malutkie ptysie. : ) Ten deser swój początek ma we Francji – mamy więc poza Churros kilka międzynarodowych akcentów. Wspaniale sprawdzą się na dzień spędzany we dwoje – idealne na jeden kęs.

 

 

 

  • Rożki z jabłkami z ciasta twarogowego

rożkiROŻKI Z CIASTA TWAROGOWEGO powinny… być ładniejsze i bardziej rożkowe niż te na zdjęciu (we wpisie odsyłam do oryginalnego przepisu). Moje jednak wyszły jak wyszły, a smakiem zachwyciły wszystkich domowników. Sprawdziłam nawet, że dobrze znoszą mrożenie, więc zawsze możecie przygotować ich trochę więcej i zjeść za jakiś czas – warto! Moje wyszły podobne do ciasta półfrancuskiego, które się listkuje ale jest lekko kruche i rozpływa się w ustach. Cudowne ciastka. : )

 

 

 

 

Podobno jeśli chodzi o pączki to te jedzone w Tłusty Czwartek nie tuczą ale… kto je tam wie, lepiej na zimne dmuchać. ; ) Dlatego ja w tym roku nie szaleję, jeśli będę miała ochotę na więcej to z pewnością przygotuję Pączki Pieczone, a następnie pójdę pobiegać. : D

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/tlusty-czwartek-8-przepisow/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij