Walentynkowo – Tort czekoladowy z malinami

Tort, który chcę Wam dzisiaj pokazać to idealny deser na ten wyjątkowy dzień! Będzie słodko i walentynkowo! : ) Nawet jeśli nie jesteście fanami tego święta, to jeśli tylko lubicie słodycze i ciasta, z pewnością staniecie się fanami takich pysznych torcików! Cudownie czekoladowy, kremowy, ze wspaniałą polewą i (niestety nie świeżymi lecz mrożonymi) owocami! Zdecydowanie polecam!

Oryginalny przepis Nigelli Lawson znalazłam na blogu: www.mojewypieki.com; Wykonałam jego lekko zmodyfikowaną wersję – taką jaka była dla mnie najlepsza i najodpowiedniejsza. : )

 

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do pieczenia
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem mascarpone:

  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • 125 g malin świeżych lub mrożonych

Polewa:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g czekolady (ja dodałam mlecznej)

Dodatkowo:

  • całe maliny do dekoracji

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że musimy ja na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki – wtedy nabiorą odpowiedniej temperatury. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski i mieszamy. Odkładamy na bok. W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Jajka i cukier miksujemy razem aż będą lekkie, jasne i puszyste (zajmie to kilka minut). Po ubiciu wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką (jak na mój gust szybkie zmiksowanie całości by nie zaszkodziło, a oszczędziłoby mi masę nerwów nad tworzącymi się grudkami). Ciasto dzielimy na 2 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia (wyjątkiem są oczywiście formy silikonowe, których wykładać nie musimy). Do formy wykładamy 1 część ciasta i pieczemy około 20 minut w 170°C (w moim zdezelowanym piekarniku 15 minut wystarczyło do tzw. „suchego patyczka” – sprawdzić to możemy patyczkiem do pieczenia lub zwykła wykałaczką / patyczkiem do szaszłyków).Ciasto wyjmujemy, studzimy. Tak samo postępujemy z 2 porcją ciasta (ciasto spokojnie może poczekać aż 1 partia się upiecze, naprawdę nic się z nim złego nie dzieje :). Ciasto spokojnie można upiec wieczór wcześniej, bo blaty muszą być dobrze wystudzone. 🙂 Ja nie posiadam „serduszkowej” blaszki, więc upiekłam ciasto w kwadratowej blaszce (można to zrobić także w tortownicy) i docięłam do wybranego kształtu. Blaty nie wychodzą zbyt wysokie, więc nie powinno być problemu. : )

Przygotowując krem malinowy musimy zwrócić uwagę na to aby kremówka i mascarpone były bardzo dobrze schłodzone. Podstawowy krem wykonujemy według bazowego przepisu na krem mascarpone, który dodam w bliskiej przyszłości. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, żeby krem osłodzić (nie przerywając ubijania). Maliny miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko, żeby powstał delikatny mus. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i owocowy mus – jeszcze raz szybko miksujemy, żeby składniki się połączyły. I to cała filozofia. : ) Niedługo pokażę Wam ten przepis w wersji instruktażowej – mam nadzieję, że wtedy lepiej będzie widać poszczególne kroki. : )

TORT

Sos czekoladowy nie wymaga od nas zbyt dużo uwagi – trzeba go jedynie przypilnować, żeby się nie przypalił. W małym garnuszku umieszczamy czekoladę i śmietanę kremówkę. Całość podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy.

Pierwszy blat naszego torcika układamy na paterze. Wykładamy na niego krem i wyrównujemy. Całość przykrywamy drugim blatem i polewamy sosem czekoladowym. Wierzch przyozdabiamy świeżymi, całymi malinkami.

tort

tort

tort

tort

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/tort-czekoladowy-z-malinami/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij