Pamiętacie wczorajszą sałatkę z tuńczykiem? Dzisiaj pokażę jak łatwa do wykonania jest tortillowa przekąska z sałatką z tuńczyka, do której możecie tą właśnie sałatkę wykorzystać! Genialna propozycja na imprezową przekąskę do kieliszka (sprawdzone – zdało egzamin świetnie) albo na przykład w roli kolacji. Warto spróbować.

Składniki (tortillowa przekąska z 2-3 placków):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g ryżu (biały lub brązowy)
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej (fasola czerwona i biała, marchewka, groszek, kukurydza, papryka)
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku
  • placki tortilla

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
  • Tuńczyka i warzywa odcedzamy, dodajemy do ryżu.
  • Dodajemy majonez – i tu ciężko jest podać dokładne proporcje, ponieważ każdy lubi inną ilość w takich sałatkach, zróbcie ją tak, żeby miała konsystencję, która Wam odpowiada.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Placki tortilli rozkładamy na blacie lub talerzu nakładamy nie za grubą warstwę sałatki i rozsmarowujemy uważając, żeby nie nakładać za blisko brzegów.
  • Zwijamy placki w zgrabne, dość ciasne ruloniki i zawijamy w folię aluminiową lub zwykłą folię spożywczą.
  • Tak przygotowane tortille wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby się porządnie schłodziły.
  • W tym czasie ciasto zmięknie i stanie się delikatne.

Wskazówki:

Ryż warto ugotować kilka godzin wcześniej lub dzień wcześniej i zostawić w pojemniczku pod przykryciem. Można użyć też ryżu pozostałego z przygotowania innego dania.

Podajemy pokrojone pod skosem w eleganckie talarki. Tak przygotowaną przekąskę można spokojnie wziąć w rękę nie martwiąc się, że się ubrudzimy – tortillowe ciasto chroni nasze palce i zamyka sałatkę w zwartej formie.

tortillowa przekąska

tortillowa przekąska

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email