Tortillowa przekąska z sałatką z tuńczyka

Pamiętacie wczorajszą sałatkę z tuńczykiem? : ) Dzisiaj pokażę jak zrobić tortillową przekąskę, do której możecie tą sałatkę wykorzystać! Genialna propozycja na imprezową przekąskę do kieliszka (sprawdzone – zdało egzamin świetnie) albo na przykład w roli kolacji. : ) Warto spróbować. : )

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g ryżu (biały lub brązowy)
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej (fasola czerwona i biała, marchewka, groszek, kukurydza, papryka)
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku
  • placki tortilla

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Warto przygotować go kilka godzin wcześniej, lub dzień wcześniej i zostawić w pojemniczku pod przykryciem. Tuńczyka i warzywa odcedzamy, dodajemy do ryżu. Dodajemy majonez – i tu ciężko jest podać dokładne proporcje, ponieważ każdy lubi inną ilość w takich sałatkach, zróbcie ją tak, żeby miała konsystencję, która Wam odpowiada. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

sałatka z tuńczykiem

Placki tortilli rozkładamy na blacie lub talerzu nakładamy nie za grubą warstwę sałatki i rozsmarowujemy uważając, żeby nie nakładać za blisko brzegów. Zwijamy placki w zgrabne, dość ciasne ruloniki i zawijamy w folię aluminiową lub zwykłą folię spożywczą. Tak przygotowane tortille wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby się porządnie schłodziły. W tym czasie ciasto zmięknie, stanie się delikatne i aksamitne. Podajemy pokrojone pod skosem w eleganckie talarki – tak przygotowaną przekąskę można spokojnie wziąć w rękę nie martwiąc się, że się ubrudzimy – tortillowe ciasto chroni nasze palce i zamyka sałatkę w zwartej formie.

tortillowa przekąska

tortillowa przekąska

tortillowa przekąska

tortillowa przekąska

Smacznego! : D

3 comments

Dodaj komentarz