Tosty francuskie

Pyszny sposób na czerstwe pieczywo – moim zdaniem genialny i najprostszy bo to “zwykłe” tosty. : ) Delikatne, lekko słodkie kromeczki wyglądają kusząco i  na pewno kuszą smakiem. : ) Zapewne posmakują wielu – dla mnie to tylko chwilowa odskocznia ale dobrze jest znać parę tricków jak nadać “drugie życie” naszemu jedzonku. : )

 

Składniki:

  • 2 duże lub 4 małe kromki jasnego pieczywa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajko zbijamy do miseczki, na tyle dużej, żebyśmy mogli swobodnie maczać w niej chleb. Do jajka dolewamy mleko, wsypujemy cukier. Masło roztapiamy na patelni, kromki chleba maczamy dokładnie w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni na złotobrązowy kolor. Podawać możemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Tosty można podawać samodzielnie – świetnie komponują się z kawą. Jednak uważam, że równie dobrze sprawdzą się z syropem klonowym, polane miodem, z dżemami lub musami owocowymi… Warto kombinować w kuchni i robić “coś” z “niczego”. Tym bardziej, że jest to połączenie na tyle pewne, że niemal nie ryzykujemy. : )

tosty

 

 

Smacznego! : )

3 comments

Dodaj komentarz