Bo w domu została kukurydza. Bo nie było co z nią zrobić. Ciekawe połączenie, choć przyznam, że dziwnie zajadało się placki, które słodkie nie są, nie przywykłam do wytrawnych wersji ale chętnie takie eksperymenty będę powtarzać. : ) Najbardziej cieszy mnie jak zajada je największy domowy wybrzydzacz, wtedy wiem, że warto kombinować w kuchni, choć eksperymenty nie zawsze są udane. ; )

 

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka (lub drobinę więcej jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączamy. Oba rodzaje mąki, jajka,mleko,proszek do pieczenia oraz curry miksujemy lub mieszamy, odstawiamy na około 5 minut, żeby odpoczęło. Dodajemy kukurydzę i doprawiamy do smaku. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor. Placki usmażyć równie dobrze można na suchej patelni teflonowej – raczej nie powinny sprawiać problemów, choć warto smażyć je wtedy dłużej na małym ogniu, żeby nie zostały surowe w środku. : )

Pyszne zarówno ciepłe jak i na zimno. Podawać je możemy jako samodzielne danie, np. ze śmietaną, ulubionym sosem lub jako dodatek do dań głównych, mięs, czy przekąskę. Takie placuszki stawiają przed nami bardzo wiele możliwości. : )

wytrawne placki

placki

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email