Pyszna, typowo wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami, która równie świetnie sprawdzi się do niedzielnej, popołudniowej kawki. W towarzystwie polewy czekoladowej oraz lukru byłaby idealna – ja bym ją widziała z polewą z białej czekolady, niestety u mnie w domu nikt takiej czekolady nie jada to i nie miałam możliwości przygotowania jej w ten sposób. Mimo wszystko polecam poeksperymentować.
Składniki (duża babka drożdżowa, forma z kominkiem):
- 20 g drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g masła
- 150 g rodzynek
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki.
- Rozczyn odstawiamy na około 10-15 minut, żeby trochę podrósł.
- Całe jajka ucieramy mikserem z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Kiedy rozczyn podrośnie dodajemy do niego resztę mleka, utarte jajka, mąkę, sól i miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- W tym czasie masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia.
- Rodzynki moczymy we wrzątku przez co najmniej 30 minut, następnie dokładnie odsączamy i oprószamy mąką.
- Do wyrośniętego ciasta dodajemy stopione, ostudzone masło i rodzynki, i dokładnie mieszamy.
- Babkę drożdżową pieczemy w foremce z kominkiem przez około 40 minut w 200ºC. W moim przypadku (mam małą formę) ciasta starczyło na 2 babki.
Smacznego!